Camilla Grebe har fått stor uppmärksamhet för sin senaste bok Husdjuret, som bland annat utsetts till Årets bästa svenska kriminalroman 2017 av Svenska deckarakademin. Boken är den andra i serien Flickorna och mörkret, men även om några personer från den första boken Älskaren från huvudkontoret finns med även här skulle jag säga att den faktiskt fungerar att läsa fristående.
Den här gången lämnar Grebe Stockholm och tar oss med till Ormberg där polisen Malin, som till vardags arbetar i Katrineholm, är med och utreder ett fall i sin gamla hemort. Hennes mamma och några andra släktingar bor kvar, vilket gör hela situationen lite märklig. Hon är både sitt gamla och nya jag samtidigt och det är svårt. Fallet som utreds har dessutom kopplingar till ett gammalt brott som är knutet till den gamla flyktingförläggningen som nu öppnat igen. Då hittades kraniet av en död flicka av några ungdomar, varav Malin var en, nu hittas en mördad kvinna på samma plats.
Även Hanne och Peter, som var centrala i förra boken, finns med på ett hörn i utredningen. Hannes hälsa har blivit sämre och någonting hände henne och Peter då de följer upp en ledtråd. Peter försvinner och Hanne hittas irrande runt i skogen. Någon ser en ung kvinna i paljettklänning med henne, men trots att polisen söker hittar de henne inte.
Att den unga kvinnan förblir ett mysterium är inte så konstigt. Hon är nämligen en han. En ung kille som heter Jake och som ibland provar sin döda mammas kläder. Dels för att han saknar henne, men mest för att han tycker om att använda hennes kläder. Att erkänna detta för polisen skulle han dock aldrig göra. Inte heller berättar han för dem att han hittat Hannes anteckningsbok, där hon skrivit ner alla saker hon behöver minnas. När Jake läser boken får vi också veta mer om vad som hänt Hanne och Peter.
Husdjuret påminner en del om Lina Bengtsdotters debut Annabelle, där polisen Charlie, liksom Malin gör, återvänder till sin gamla hemort. Glesbygdens förfall och frustrationen hos de som blev kvar. Malin ser det på ett sätt som ett misslyckande att vara kvar, men samtidigt vill hon skydda sin hemby från andras kritik. Hon kan också förstå de upprörda känslor som väckts när Ormberg fått en stor grupp nya invånare i form av flyktingar. Händelserna placeras mitt i nuet i ett Sverige där det bubblar.
Flickorna och mörkret heter alltså serien och jag hoppas att Grebe fortsätter den med några böcker till. Gärna med Malin eller kanske någon av de andra poliserna som huvudpersoner. Jag gillar faktiskt hur hon i Husdjuret, likt Tana French, förändrar perspektivet. Oavsett så läser jag gärna mer av Camilla Grebe. Hon är skicklig både på att bygga upp stämningen och att sy ihop trådar.
Kommentarer är stängda.