Polen spelar idag sin sista gruppspelsmatch mot Japan, men eftersom de har noll poäng i de två första matcherna är avancemang en omöjlighet, då Japan och Senegal har fyra poäng vardera. Fjärde laget i gruppen är Colombia, som med sina tre poäng skulle kunna gå vidare vid vinst mot Senegal. Eftersom jag redan skrivit om dem, men inte om Senegal hejar jag lite extra på laget från västra Afrika. Av fler anledningar också ska sägas, men nu är det Polen det ska handla om.

När det gäller Polen utspelar sig de flesta böcker jag läst i och utanför städerna Krakow och Warszawa, med Auschwitz och Birkenau som hemska stopp. En av de bättre koncentrationslägerskildringarna tycker jag faktiskt är svenska Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam.

När det gäller filmer tycker jag mycket om Pianisten från 2002 med Adrien Brody i huvudrollen, som utspelar sig i Warszawas getto. En annan film, också den baserad på en bok, är Pojken i randig pyjamas från 2008 där den naiva berättaren gör historien så mycket hemskare. I Krakow utspelar sig mastodontfilmen Schinder’s List från 1993 med bland andra Liam Neeson. Jag besökte Schindlers fabrik när jag var i Krakow och det var en märklig upplevelse.

Krzysztof Kieślowski var en polsk regissör och manusförfattare, kanske mest känd för sina trikolorfilmer, men jag tyckte också mycket om filmerna i dekalogen. Däremot har jag inte sett Veronicas dubbelliv och det borde åtgärdas.

Nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer föddes i Polen, men flyttade till USA, skrev böcker om judiska öden som t.ex. Shosha. Jag har inte läst något av honom sedan jag var tonåring, men den här lockar.

Poeter är annars bland det första jag kommer att tänka på när det gäller att lista polsk litteratur. Självklart nobelpristagaren Wislawa Szymborska, som är en av mina favoriter, men också Adam Zagajewski. Över huvud taget verkar lyrik vara polackernas grej.

En bok med fotbollsanknytning är Fotbollskriget av Ryszard Kapuściński föddes i Pinsk, som då låg i Polen, men nu återfinns i Vitryssland, men var bosatt och dog i Warsawa, så polsk måste han väl ändå räknas som.

Olga Tokarczuk är en polsk författare jag skulle vilja läsa något av. Hennes senaste  Flights tilldelades The Man Booker International Prize i slutet av maj i år.

Vilken polsk kultur vill ni lyfta fram?

Dagens kulturella VM-spaning Polen

5 reaktion på “Dagens kulturella VM-spaning Polen

    • 28 juni 2018 kl. 16:58
      Permalänk

      Skönt! Kan ha varit Jetpacks kommentarsfunktion som ställde till det. Hur som helst är det bra att det funkar som det ska.

  • 29 juni 2018 kl. 06:31
    Permalänk

    Andrzej Stasiuks böcker är ju mycket bra, med hjälp av dem förstår man de östra delarna av Europa bättre. Kieślowski i all ära, men han har ju varit död i över 20 år, filmer av Pawel Pawlikowski eller Maria Sadowska är ju mera aktuella

    • 29 juni 2018 kl. 12:14
      Permalänk

      Tack för tips! När det gäller film inser jag allt som oftast att de senaste åren med barn inneburit få filmer som inte de bestämt. Något att ta tag i igen nu när de börjar bli stora och tiden egentligen finns.

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.