Bra lättläst för öga och öra

Argasso förlag ger ut lättlästa originalböcker för ungdomar i mellan-  och högstadieåldern som passar många av mina elever väldigt bra. Det är skönt med böcker som är enkla att läsa utan att för den skull vara barnsliga. Det som är så bra med dessa lättlästa böcker är att de inte är förkortade versioner av andra böcker, utan ”riktiga” böcker skrivna av ”riktiga” författare. Det känns inte så torftigt som det kan göra ibland när man läser lättlästa böcker. Personerna är verkliga och historierna ofta väldigt gripande. Enda kritiken är att böckerna ibland är lite stereotypa, men de är ändå väldigt bra böcker att börja med för någon som absolut inte gillar att läsa.

Vissa böcker är skrivna direkt på svenska, men andra böcker förlaget ger ut har engelska förlagor utgivna av Barrington Stoke.

Böckerna passar alla men är speciellt utformade för:

barn och ungdomar med dyslexi eller lässvårigheter av andra orsaker
barn och ungdomar med svenska som andraspråk.


Utformningen är anpassad för att ge en tydlig och lättläst text:

läsvänligt och speciellt utformat typsnitt
vänsterställd text med ojämn högerkant
väl avgränsade stycken och korta kapitel.

(från Argassos hemsida)

I höst kommer några av böckerna även som mp3-böcker. Först ut är dessa tre som jag läst:

Knivsegg

Robert Swindells skriver riktigt bra ungdomsböcker. För ett tag sedan fick jag hans lättlästa bok Knivsegg som recensionsexemplar från förlaget Argasso, ett förlag som specialiserat sig på just lättlästa ungdomsböcker. I inledningen av boken skriver Swindells om hur han fått veta att skolor börjat använda samma slags metalldetektorer som flygplatser för att hindra eleverna från att bära kniv. Det gav honom idén till boken. Knivsegg handlar om Sam som är fjorton år. På hans skola terroriserar Cecil Trues gäng de andra eleverna. De misshandlar dem och snor deras mobiler. Som liten var Cecil en riktig tönt och Sam var en av dem som retade honom. Nu är Sam rädd att Cecil ska hämnas och han behöver en kniv. Om han bara får tag på en kniv så behöver han inte känna sig rädd längre. Eller?

Knivsegg är drygt 70 sidor lång, med ganska stor text. Jag läste ut den på lite mer än en kvart. Inte konstigt då att det känns som om historien är lite väl kortfattad och löser sig lite väl enkelt. Jag tror dock att en elev som kämpar med sin läsning kan tycka att den här boken är både bra och spännande.

Avhopparen av Kim Olin är en riktigt bra bok om Simon som hoppat av skolan och istället arbetar för Tobias Fleming, Pulverlands boss. Björn, hans styvfarsa, har flyttat till en annan stad med sin nya flickvän och tror at han bor hos moster Sara, som i sin tur tror att han bor hos kompisen Kalle. I själva verket bor han lite här och där.

Simon blir en dag  kontaktad av en man som ber honom att byta sida och samarbeta med honom istället. Vem är det? Historien är riktigt spännande och jag kan tänka mig att många av mina elever skulle gilla boken. Jag gjorde det definitivt. Jag skulle gärna vilja veta hur det går för Simon såg till min glädje att det finns fler böcker om honom, Beskyddaren och Checka in. I höst kommer den fjärde och avslutande delen.

Bali Rai är en av mina favoritförfattare, som skriver riktigt bra om ungdomar med asiatiskt ursprung i Storbritannien. Han har skrivit några lättlästa böcker och Sprickan är en av dem. Det är verkligen en nattsvart berättelse om Jaspal som flyttar med sina föräldrar till en liten engelsk by. Han vill inte bo där och invånarna vill definitivt inte ha honom och hans familj där. Rasismen skildras på ett riktigt brutalt sätt och jag mådde riktigt dåligt när jag läste boken. Flera av mina elever har läst om Jaspal och tycker att det är en riktigt bra bok.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen