Jag kom igenom Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm till slut. Det var ingen dålig historia, inte alls, men jag gillade verkligen inte varken berättarstilen eller språket. Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2009, hyllad av i princip alla, stor litteratur av en stor författare. Förväntningarna var således på topp, men resultatet blev mer av ett…
Månad: januari 2011
En helt underbar berättelse
När Mario Vargas Llosa visade sig bli 2010 års nobelpristagare kände jag ingen längtan efter att läsa något av honom. Nu har Junot Diaz och Oscar Waos gjort att jag ändrat mig. Jag vill definitivt läsa Bockfesten för att få veta mer om Dominikanska Republiken och den grymme diktatorn Rafael Leonidas Trujillo som har stor…
Thailand 2003
Alla andra skaffade barn eller köpte hus och vi drog till Thailand. Jag var 29 år och inne i en hysterisk jagvillaldrigblistorkris eller jagvillinteblisomallaandrakris eller kanske en jagvillaldrighanågrajäklaungaretthuspålandetochettjävlasvenssonlivkris eller möjligen kan man kalla den 30årskris rätt och slätt. Vi började vår resa i Bangkok. Älskade, hatade Bangkok. Staden som är så vansinnig och så underbar…
Ett brutalt uppvaknande
Året är 2004. Lexi är ute med sina kompisar och kvällen utvecklas till en riktig skitkväll. Det handlar inte om vännerna, de är de bästa, men stövlarna klämmer, pojkvännen Nollan-Dave dyker inte upp och hämtar henne som bestämt och dessutom börjar det regna. Precis när Lexi tror att det inte kan bli värre snubblar hon…
Neurotisk villaägare sabbar allt
”Hans Koppel heter egentligen något helt annat. Han mår bättre än sin huvudperson.” Så står det på baksidan av Vi i villa av pseudonymen Hans Koppel. Och jag hoppas verkligen att Koppel mår bättre än Anders i boken, för han är något av det eländigaste jag upplevt. Han snurrar till det så fruktansvärt för sig…
En rejäl genomkörare
Läsningen segade till sig lite och när jag hittade Min bäste väns dotter av Dorothy Koomson slog jag till. Jag gillade henne Marshmallows till frukost ganska bra och behövde en bok som fick igång lästakten igen. Det funkade. Jag gillar Dorothy Koomson. Hon skriver lättsamt och ändå om allvarliga ämnen. Chit-lit med mening skulle man…
Stillsam bok om sorg
När Roger Rosenblatts vuxna dotter plötsligt dör bestämmer sig han och hans fru att tillfälligt bosätta sig hos sin svärson för att stötta honom och barnen. Att rosta bröd är hans berättelse om hur det är att helt förändra sitt liv och att försöka leva vidare trots sorg och saknad. Med vuxna barn ser livet…
Bokgeografi Kina
Det blir Asien och Kina den här veckan. Välkommen hit, eller dit beroende på hur man ser det. 1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit. Deckare är inte sällan bra att läsa för att få veta hur samhället fungerar och En…
Tala om stora problem
Jo Nesbø nya bok Huvudjägarna är en fristående thriller om Roger Brown, en man som definitivt har stora problem. Han klarar sig inte riktigt på lönen han får som huvudjägare (låter hemskt löjligt att översätta headhunter förresten) och snor därför konst tillsammans med sin rätt så skumme kompanjon Kijkerud. Under första halvan av boken ska…
Tala om tur
Jag älskar Bodil Malmstens böcker. Jag skulle till och med kunna gå så långt som att säga att jag älskar Bodil Malmsten, men henne känner jag ju inte. Jag inbillar mig att jag gör det då hennes loggböcker till synes är djupt personliga. Här i byteshyllan på Ko Lanta hittade jag Hör bara hur ditt…