Tanken var ju att jag skulle känna mig beläst och kulturell när Peter Englund avslöjar årets vinnare av Nobelpriset i litteratur. Den författare han läste upp skulle nämligen vara en jag läst något av. Extra kul om det också blir en författare jag faktiskt gillar. Tanken var att jag skulle ligga steget före.
Anna påminde mig om den utmaning Lyran satte ihop i våras och nu gäller det väl att sätta in en spurt. Nu tänker jag inte tvinga mig själv att läsa något som verkar riktigt galet tråkigt, så viktigt är det inte ens för mig att kunna stoltsera med någon form av kulturell kompetens.
Den ursprungliga listan är galet lång, men jag tänkte i alla fall lista de kanske aktuella författare som jag läst något av och dem jag kanske ska försöka hinna läsa något av i höst.
Först de kandidater jag redan läst:
Och tre halvlästa inte så gillade:
Och så några jag skulle vilja läsa:
Självklart hinner jag inte med dem alla, men ett par ska jag väl hinna med i alla fall.
Vilka tror jag då är mest aktuella för priset?
När det gäller vadslagningar så brukar poeterna Adonis och Ko Un ligga högt upp. I år tror jag dock på Les Murray från Australien om inte hans konservativa åsikter talar emot honom. Konstiga åsikter verkar ju dock inte varit ett hinder förra året och gubbar är alltid populära. Det hade dock varit roligare med Ko Un, men det hade framför allt varit roligast med en poet. Adam Zagajewski var också bra, men sannolikheten för att just en polsk poet får priset igen känns väl inte så stor. Och visst hade det varit riktigt coolt om Eeva Kilpi kammade hem det hela.
Jag hoppas på Assia Djebar och Alice Munro då jag tyckt mycket om det jag läst av dem. Eller varför inte Margaret Atwood. En kvinnlig pristagare hade dessutom varit trevligt. Inte bara för att de själva är kvinnor, utan för att de ger röst åt andra utsatta kvinnor. Det gör också Nawal El Saadawi och henne ska jag definitivt läsa innan pristagaren avslöjas. Frågan är dock om akademin vill blanda sig i situationen i Egypten genom att prisa henne? Kanske kan det bli Vénus Khoury-Ghata, det vore något.
Detsamma torde visserligen gälla Adonis med tanke på vad som händer i Syrien. Att uppmärksamma det av torka drabbade Kenya genom att ge priset åt Ngugi wa Thiong’o vore lite häftigt. Inte för att Nobelpriset ska vara politiskt, men för att det ändå sänder en signal.
Om det nu skulle bli en vit man, som det brukar bli håller jag en tumme för Philip Roth, som jag läst mycket av. Någon som också ofta figurerar i diskussion inför avslöjandet är hans parhäst Don DeLillo som jag läst några sidor av. Kanske dags att fortsätta med boken som ligger här hemma.
På läslistan står alltså i första hand Nawal El Saadawi tillsammans med Ngugi wa Thiong’o och Don DeLillo. Några poeter till ska jag också försöka läsa.
Hur går dina tankar kring årets Nobelpris i litteratur?
Visst skulle det vara spännande om Salman Rushdie fick Nobelpriset..
Håller med, det hade verkligen varit spännande, men kanske blir det väl spännande på själva nobelmiddagen med tanke på hotet mot honom.
Är helt säker på att du skulle älska novellsamlingen Törst av Nawal el Saadawi ( en av mina alltime favoriter). Jag hoppas på en nordafrikansk kvinna så Djebar eller el Saadawi vore inte dumt. Venus Khoury-Ghata vore ett modigare val, hon är då rejält politisk!
Anna och jag har samma favoriter i år. Min ständige Amos Oz ska heller inte glömmas bort. När det gäller lyriken kom jag så långt att jag beställde en bok av Ko Un. Den kom tyvärr aldrig…
Oz ja, helt klart en värdig vinnare! Min ständige favorit är Tranströmer, men där har jag nästan gett upp.