De första stafettinläggen

Klockan 00.01 sparkade jag igång en bloggstafett som under dygnet kommer att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen genom en lång rad inlägg från ca 50 bloggare.

Mitt första inlägg handlade om kvinnor utan röst som världen egentligen borde lyssna väldigt noga till. Några författare hjälper dem att höras tills deras egna röster bär.

Stafettpinnen lämnades över till Marias stickning och läsning som skriver om Gunnel Linde, en kvinna som betytt mycket för henne. Ett inlägg som väcker läsminnen även hos mig.

Metta på Böcker x 3 befinner sig i San Francisco, men deltar trots detta i stafetten med ett inlägg som hon kallar Den internationella litteraturkvinnodagen. där hon hyllar de lärare som fått henne att upptäcka litteraturens underbara värld.

Hos Hanneles Bokparadis möts vi av en header som passar dagen och ett inlägg  om kvinnodagen som en mors dag när kvinnor får blommor och slipper laga middag.

Nina Ruthström tar tillfället i akt att hylla en kvinna som betytt mycket för henne. Ett varmt inlägg om en varm kvinna.

I Sofies Bokblogg får vi läsa om en viktig Maria i Bibeln, dock inte Jesus mor Maria. I en ganska mansdominerad bok finns även viktiga kvinnor.

Mind the Book bjuder oss på en spännande resa genom suffragetternas hemstad och kvinnornas Europa. Informativt och spännande!

I mitt sinne skriver om vikten av kvinnliga nätverk och systerskap i samhället. Vi måste jobba med varandra, inte mot.

Fler kvinnor som inspirerat handlar inlägget hos Andra Intryck om. Emmelie berättar om de kvinnor som fått henne att börja skriva.

Ord och inga visor skriver om ”Den mästerliga Birgitta” och menar då Birgitta Trotzig.

Boktjuven för vidare det hennes mormor berättade för henne om sitt liv, om hur hon alltid varit en pojkflicka och hur viktigt det är att vara snäll.

Hos Mimmimariesböcker kan ni läsa om boken som startade allt. Ett nött och välläst exemplar av en bok som också tillhör mina absoluta favoriter.

What you readin? skriver en hyllning till Veronica, en lärare som trodde på henne och fick henne att växa.

Ännu en kärleksförklaring bjuder Pantalaimone på. Det handlar om en mamma, men också om läsning.

Matildas Läshörna skriver om Hermione Granger och lyfter fram hur mycket denna modiga karaktär betytt.

Peter Andersson lyfter fram Lina Ben Mhenni som skrivit boken Tunisian girl och sociala mediers betydelse för att föra ut sitt budskap. Han uttrycker också en önskan om engagemang för verklig jämställdhet inte bara idag, utan alla dagar.

Ännu en viktig mamma, som dessutom fört över sitt läsintresse på sin dotter, berättar *malins bokblogg* om. Vackert och sorgligt om en mor som inte längre finns.

I A room of my own är det istället en svärmor som får uppmärksamhet.

Madeleines Bokhörna  har satt ihop ett alfabet av kvinnliga författare. Kul idé som jag kommer att låta mig inspireras av!

thecuriouscaseofthebooks funderar kring hur lite kön egentligen borde betyda och att internationella kvinnodagen inte borde behövas.

 

Riktigt roligt att klicka runt och läsa bland alla deltagande bloggar. Jag kommer att läsa igen, i lugn och ro, när arbetsdagen är slut. Vet ni vad det bästa är? Det här är bara början på stafetten. Det kommer mer. Mycket mer!

 

5 reaktioner på ”De första stafettinläggen”

  1. Hej! Det har smugit sig in några fel i stycket från mitt inlägg: 1. Jag stavar ”Sofie”, 2. Det handlar inte om Jesus mor, utan om en annan Maria, precis som jag skriver i inlägget.
    Ha det fint! 🙂

  2. jo, det var den andra sidan, en fest för kvinnor, andra sidan är : tvångsgiftemål, misshandel, ingen skolgång för flickor, trafficking, kvinnomisshandel, löneskillnader, färre kvinnor i toppen…. berättade jag också om 😉
    Mycket spänande med alla inlägg.

  3. Min mormor berättade inte om ”hur viktigt det är att inte vara för snäll” utan ”hur viktigt det är att vara snäll”.

    Jag är iofs övertygad att hon inte tyckte man skulle vara ”för” snäll helelr, men det sa hon inte till mig. Troligen för att hon inte kände att min svaga sida låg just där. :):):)

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen