Foto: Robert Nordgren
Jenny Jägerfeld börjar bli något av en idol. Jag skrattade mig igenom förra årets seminarium som hon deltog i tillsammans med Sara Ohlsson, där de bland annat talade om hur det skulle vara att skriva om onani i en ungdomsbok. Därefter läste jag Här ligger jag och blöder och insåg att denna begåvade talare också var en författare av hög klass. Slutligen då årets Sommar, där Jenny Jägerfeld berättade ärligt och gripande om sitt liv. Idag berättar hon här om sitt skrivande och sin bokmässa.
Du fick Augustpriset för din senaste bok Här ligger jag och blöder en bok som är både brutal, hemsk och samtidigt väldigt rolig. Hur kom du på idén till den?
Det var flera olika idéer som kunde förenas i boken. Jag hade en idé om att undersöka moderskap. Hur det blir när man växer upp med en mamma som inte är som alla andra. Det finns så mkt förväntningar i modersrollen, så många givna sätt som man ”måste” vara på. En annan idé som jag länge haft med mig är detta att undersöka hur det blir om man går runt i någons hem när den inte är hemma, eller när den är på toa, t ex och man under en stund får botanisera fritt för att kolla in bokhyllan, vad folk har på väggarna etc. Maja går runt i sin mammas tomma hem och ser och förstår saker om henne som hon inte hade förstått annars.
Hur är det att skriva en uppföljare efter en sådan succé? Finns det någonting du kan berätta om kommande projekt?
Det har känts rätt okej ändå. Jag skrev nästan helt klart en roman för vuxna, jag hade nästan 200 a4 vilket egentligen är en hel bok, men den har jag lagt ner nu, jag tappade helt lusten att skriva på den. Nu har jag istället börjat skriva på ytterligare en ungdomsroman, och skrivande känns mkt lustfyllt!
I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?
Jag har ett ganska digert program, olika seminarier och olika monterföreläsningar. Det ska bli superkul! Här är programmet: Trots att jag inte kommit ut med någon ny roman i år (dock deltagit i två novellsamlingar) så blir bokmässan ljuvligt hetsig. Här kommer mitt program för de olika dagarna:
Torsdagen den 27 september
Kl 13-13.20 Erotik för unga: “Het” är en samling erotiska noveller för unga, där tio ungdomsboksförfattare väcker förbjudna känslor och lust, testar gränser och bryter pekpinnar. Hur påverkar författarnas egna hämningar och intentioner skrivandet? Blir man generad när man skriver? Kåt? Förutom jag medverkar även Åsa Anderberg Strollo och Sara Ohlsson. (Seminarium, seminariekort krävs)
Kl 15-15.30 Psykologer läser böcker: Psykologer läser böcker goes bokmässan! Den här gången analyserar vi – i linje med det nordiska temat – årets skönlitterära Augustvinnare “Korparna” av Thomas Bannerhed. Jag är moderator och till min hjälp har jag författaren och psykologen Calle Brunell. Du behöver inte ha läst boken för att komma och lyssna. (Moderns Psykologis monter, gratis.)
Kl 16-16.20 Humor i ungdomslitteraturen: Jag och min förlagskollega Lina Arvidsson, som i år debuterat med ungdomsromanen “Det borde finnas regler” samtalar om humor i ungdomslitteraturen. Och om poetry slam, feminism, kropp och vänskap. (Seminarium, seminariekort krävs.)
Kl 17-17.20 Het: Jag, Åsa Anderberg Strollo och Sara Ohlsson har alla bidragit till Het, en samling erotiska noveller som väcker heta känslor, testar gränser och bryter pekpinnar. Ett samtal om hämningar, normer och att skriva om sex. (Ung scen, barnens torg. Gratis.)
Fredagen den 28 september
Kl 12-12.45 Drastiskt och humoristiskt om trasiga ungdomar. Så här skriver man i seminarieprogrammet: Den brittiska författaren Jenny Valentine fick The Guardians barnbokspris 2007 för debuten Hitta Violet Park, och är nu aktuell med sin tredje ungdomsroman på svenska. Jenny Jägerfeld fick Augustpriset 2010 för sin ungdomsroman Här ligger jag och blöder. I de båda författarnas böcker får de udda ungdomarna ta plats och med skarp iakttagelseförmåga berättas originella historier med varm humor. Hur hanterar man som författare balansgången mellan humor och allvar? Hur skildrar man trasiga familjer utan att bli alltför dyster, och humoristiska karaktärer på ett trovärdigt sätt? Moderator: Peter Whitebrook, journalist. (Seminarium, seminariekort krävs.)
Kl 16-16.20 Avståndet mellan: Ett tvärsnitt av ett Sverige av i dag, går det att ge? Kanske genom att låta ett tjugotal av landets främsta författare tillsammans skriva en roman. Ett försök att minska avståndet mellan. Medverkande är förutom jag, Kevin Frato (moderator) och Anneli Jordahl. (Seminarium, seminariekort krävs.)
Lördagen den 29 september
Kl 11-11.20 Att skriva hjälpte mig vidare – jag och min reumatism. Jag, Ann Carlsson och Steinar Walsö Kanstad deltar. (Reumatikerförbundets monter C04:49, gratis.)
Kl 13-13.20 Om “Het”: Om mitt novellbidrag Paris Surprise till den erotiska novellsamlingen “Het” och om behovet av skriven erotik för unga. (RFSU:s monter, gratis.)
15-15.20 Att skriva hjälpte mig vidare – jag och min reumatism. Jag, Ann Carlsson och Steinar Walsö Kanstad deltar. (Reumatikerförbundets monter C04:49, gratis.)
16.30-16.50 Tystnaden bryts: Terapeuten Monika Thelins bok “Tystnaden bryts” är en berättelse om vad som utspelar sig mellan klient och terapeut under en lång psykoterapiprocess. Monica och jag samtalar om hur psykoterapi går till och hur terapeuten påverkas av sin yrkesroll.
17-17.20 Psykologer läser böcker: Med anledning av Strindbergåret tar Psykologer läser böcker sig an En dåres försvarstal av August Strindberg. Boken är en febrigt manisk skildring av den manliga huvudpersonen Axels (August Strindbergs) inledningsvis hemliga kärlek till den gifta friherrinnan och skådespelerskan Maria (Siri von Essen). Maria gifter om sig med Axel och äktenskapet blir oerhört stormigt och växlar mellan passionerade kärleksbetygelser och oförsonligt hat makarna emellan. Jag och psykologen och författaren Calle Brunell diskuterar en mycket destruktiv parrelation.
Vilken författare vill du själv lyssna till?
Jag har faktiskt inte hunnit kolla det än, men jag brukar hetsa runt mellan mina egna programpunkter för att få lyssna till så många intressanta som möjligt! Jag ska definitivt kolla in samtalet som heter Trovärdiga fantasier om att skriva fantasy med bl a Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren på fredagen där, där Johanna Lindbäck är moderator.
Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?
Var beredd på kaos! Det är som Roskilde för bokälskare! Lika mycket intryck, hets och oöverblickbarhet. Lika mkt man vill se och inte får missa!
Ja, hjälp, det kallar jag digert bokmässeprogram. Jag kommer definitivt att försöka lyssna på samtalet kring Avståndet mellan, som jag har som handväskebok just nu och är även nyfiken på Het, men känner mig lite som en gammal tant när jag tänker på att läsa den.
Kul att läsa! Jag missade hennes seminarie förra året men nu har jag läst Här ligger jag och blöder och tänker absolut inte missa i år.