Det som började som en tanke om fem-sex inlägg inför Bokmässan svällde ordentligt och under en dryg månad har jag nu publicerat drygt 30 inlägg som jag hoppas fått er att längta riktigt mycket efter de fyra fantastiska dagar för boknördar som inleds imorgon.
Sist ut är Sekwa förlag, som ger ut franskspråkiga böcker, med endast ett undantag skrivna av kvinnor. Första boken gavs ut 2007 och förlaget firar alltså femårsjubileum i år. På förra årets Bokmässa lärde jag mig hur förlagsnamnet ska uttalas, [sekwa] är den fonetiska transkriptionen för “C’est quoi ?” (Vad är det?) på franska.
Sekwa är definitivt ett mina favoritförlag och jag är glad att idag få höra vad Johanna Daehli har att säga om sin och förlagets mässa. Sist men inte minst med andra ord.
I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?
I år ställer vi ut som vanligt tillsammans med Elisabeth Grate Bokförlag. Det är både väldigt roligt och bra. Vi har liknande läsare och synergieffekten är toppen.
Vi får träffa våra läsare, vilket är fantastiskt. Vi har diverse möten med tryckerier och andra underleverantörer, minglar och gör en massa annat trevligt.
Vilka böcker vill du lyfta fram från ert förlag?
I år firar vi 5-årsjubileum och vill hylla bokhandeln och biblioteken genom att ge ut en bok just om bokhandeln Drömbokhandeln av Laurence Cossé och en om en bibliotekarie, Kod 400 av Sophie Divry. Jag vill också lyfta Drömmen om en bro av Maylis de Kerangal som vi släpper nu till mässan. En underbar bok om en storhetsvansinnig borgmästare som vill sätta avtryck genom att bygga en gigantisk bro. En otroligt spännande bok med ett driv som gör att man inte kan släppa den. Jag måste också få nämna vår första manliga författare David Foenkinos och hans bok Nathalie – en delikat historia. En fin, humoristisk och underfundig välskriven feel good.
Fr.o.m. i år ger vi också ut den franska ”deckardrottningen” Fred Vargas och inleder med Budbäraren i reviderad utgåva. Senare i höst ger vi ut en nyskriven bok, Okänd kontinent.
Vilka av era författare finns på plats?
I år har vi faktiskt ingen författare på plats. Det är nordiskt tema och väldigt lite utrymme för utländska författare. Vi kommer igen nästa år.
Vilken författare vill du själv lyssna till?
Merete Lindström och Peter Fröberg Idling + många, många fler. Men jag vet att jag inte kommer att hinna….antagligen ingen av dem.
Vilken monter missar du inte?
Jag missar inte de mindre förlagens montrar t.ex Weyler, Erzats, Tranan, Thorén & Lindskog, Printz Publishing m.fl.
Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?
Trude Marstein
Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?
Goda sömnreserver, halstabletter och sköna skor.
Halstabletter är bra, det antecknar jag. Det där med goda sömnreserver verkar jag tyvärr inte kunna fixa. Jag rekommenderar verkligen ett besök i montern som Sekwa delar med Elisabeth Grate. Många bra böcker på liten yta. Jag hoppas på franskt tema på Bokmässan 2014 med en massa trevliga författare på plats.