Tänkte att jag skulle bjuda på några julklappstips till er som fortfarande har sådana kvar att köpa. Själv fixade jag min sista för typ en timme sedan. Nu ska jag bara slå in skiten också…
Till deckarfantasten
Serien om Sebastian Bergman är bra, spännande och annorlunda. Första boken heter Det fördolda och finns i pocket. De ska definitivt läsas i ordning, så lockas inte att köpa endast nya boken Fjällgraven, bara för att du vill ge bort en inbunden bok. I så fall får du köpa de andra två också.
Till den som gillar historiska deckare tycker jag definitivt att du ska köpa något av Ann Rosman. Nu är jag helt fanatisk gällande att läsa böcker i ordning, men för ”vanliga” människor funkar det att läsa dem fristående. Senaste boken Mercurium är riktigt, riktigt bra, men vilken som helst av Rosmans böcker funkar.
Åsa Larsson är definitivt en av Sveriges bästa deckarförfattare och hennes senaste bok Till offer åt Molok är en av de bästa i serien om Rebecka Martinsson.
Elly Griffiths är en deckarförfattare som jag tror passar de flesta som gillar det engelska. Inte så våldsamt eller blodigt, men smart och välskrivet om arkeologen Ruth Galloway. Första boken heter Flickan under jorden och den fjärde och senaste boken Känslan av död.
Till romantikern
Köp en bok av Simona Ahrnstedt! Nu har jag bara läst den första Överenskommelser, men är andra boken Betvingade ens hälften så bra, så är den en kanonjulklapp. Den finns dessutom i fina formatet excess. Tilläggas bör att jag var en stor skeptiker innan jag läste, men föll pladask, vilket gör att jag är övertygad om att hennes böcker passar de flesta.
Artighetsreglerna av Amor Towles är en av de bästa böckerna jag läst i år. Den utspelar sig i slutet av 30-talet och att läsa boken är verkligen att förflytta sig dit. Vansinnigt bra.
Alexandra Potters böcker finns tyvärr inte på svenska, men böckerna är inte allt för komplicerade att läsa på originalspråk. Jag har läst två böcker av henne, båda supercharmiga. You’re the one that I don’t want och Who’s that girl?
I Alltid du av Pernilla Alm träffar Caroline sin ungdomskärlek och kan inte riktigt låta bli att tänka på honom. Detta trots att hon har man och två barn. Snarare feel-bad and feel-good, men väldigt bra.
Liten parlör för älskande av David Levithan kan vara årets vackraste kärlekshistoria. Ord för ord förklaras och bildar en helhet. Mycket bra!
Till den som uppskattar en god historia
Helt ”vanliga” romaner är det jag gillar bäst. I den kategorin är När gud var en kanin av Sarah Winman en av årets höjdpunkter. En bok som passar de flesta.
Kristina Sandberg har skrivit två böcker om Maj som träffar en äldre man, blir gravid och lever ett ganska så vanligt, om än lite eländigt, liv som hemmafru på 50-talet. Låter det tråkigt? Det är det absolut inte. Första boken heter Att föda ett barn.
Om 50-talet och om att hitta en man handlar Det bästa av allt av Rona Jaffe. Boken kom ut 1958, men känns fortfarande modern. Vi får följa ett gäng kontorsflickor och deras faktiskt väldigt innehållsrika liv.
I dagens Melbourne utspelar till Örfilen av Christos Tsiolkas. Vi får följa med på en grillfest, där vänner och släktingar samlas. Festen får ett abrupt slut då en man ger en liten pojke en örfil. Det är inte hans son. Personerna på festen berättar en i taget om sin syn på situationen. En mycket bra bok.
Stål av Silvia Avallone handlar om två unga flickor som växer upp i Piombino i ett Toscana långt från turiststråken. En gripande och märk historia om att bli vuxen.
Lasse börjar bli gammal. Ibland sviker minnet honom. Han skriver på boken han hoppas ska bli en succé och tänker tillbaka på sitt jobb på muséet och chefen som förstörde hans liv. Boken heter Berg har inga rötter och författaren Manne Fagerlind.
Till den som vill gråta en skvätt
Jag grät hysteriskt när jag läste The Fault in our stars av John Green. Den är så gripande och så sorglig. En bok som visserligen bara finns på engelska, men som just har kommit i pocket.
Torka aldrig tårar utan handskar: 1 Kärleken av Jonas Gardell är en av årets bästa böcker. Gripande och varm. En bok alla borde läsa.
Antiloper av Ester Roxberg är en fin bok om vänskap som fått på tok för lite uppmärksamhet. Ingen storbölarbok, men det kom en tår eller två. Mest är det bara gripande och hemskt. En bok att beröras av.
Till den som vill skratta
Jag är inte den som brukar läsa lustiga böcker. Tvärtom brukar jag bli lätt allergisk när det står på baksidan av en bok att man skrattar högt under läsningen. Däremot har jag faktiskt läst några böcker i år som jag faktiskt skrattat högt åt. Kluriga, vridna och absurda böcker.
Den krympande hustrun av Andrew Kaufman är rolig, absurd och tänkvärd. Dessutom mycket fint illustrerad av Stina Wirsén. En perfekt presentbok att ge bort istället för vin, choklad eller blommor till värdparet.
Erlend Loe är vansinnigt rolig och hans senaste bok Fvonk är hans bästa på länge. Han låter sin absurda huvudperson Fvonk bli vän med stadsministern Jens Stoltenberg och ljuv musik uppstår.
Du ska nog inte ge bort Sara Granérs roliga All I want for christmas is planekonomi till den som röstar på alliansen och dessutom tycker att det är jämställt nog i Sverige idag. Hen skulle nog inte uppskatta din gåva. Själv skrattade jag så att jag grät.
Till den som föredrar verkligheten
En av de bästa böcker jag läst i år är Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran. Köp den till alla kvinnor du känner. Och förresten till alla män också. Rolig, frispråkig och viktig.
Långt ifrån rolig, men definitivt viktig är De hatade: om radikalhögerns måltavlor av Magnus Linton, som tar med oss till flera platser i Europa där högerextremismen fått fäste. Skrämmande läsning.
Leymah Gbowee tilldelades Nobels fredspris 2011 och nu har hon, tillsammans med Carol Mithers, skrivit boken Tillsammans är vi starka om kampen för fred i Liberia. Den är mycket läsvärd och jag lärde mig en hel del nytt.
Till den som är ung i sinnet
Jag vet att jag tjatar, men det finns några böcker som är skrivna för unga, men som jag tycker passar alla. Cirkeln och Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark-Elfgren tillhör definitivt dem, liksom Kaninhjärta av Christin Ljungqvist. Tre riktigt bra och väldigt spännande böcker.
Spännande är också Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg, medan Johanna Lindbäck kör den mer vardagliga approachen i Som om jag frågat.
Till de yngsta
Jag börjar med pekböcker och avslutar med kapitelböcker för de lite äldre.
Gilla Böcker ger ut fina pekböcker och min favorit är Känslornas pekbok. Lite annorlunda än de vanliga böcker för små barn och riktigt fin.
Dinosaurier kan man inte introducera för tidigt och Hej dino av Sarah Sheppard passar för de minsta. Grabbarna O tycker om alla hennes böcker, men Varning för köttgänget är den mest populära. För att uppskatta den behöver man nog vara runt 4 år.
Mamma borta av Chris Haughton är en fin berättelse som funkar att läsa ganska tidigt. Mycket fin bok om en liten uggla som tappar bort sin mamma.
Böckerna om familjen Monstersson av Mats Wänblad. Första boken i serien heter Min vän Boris och den är bra att börja med. De andra böckerna kan läsas i vilken ordning man vill.
Äventyr i Paradiset är en ny serie böcker av Moni Nilsson, som skrev om Tsatsiki. Böckerna handlar om kompisarna Kakan och Slatten och är riktigt roliga. De är lagom svåra för den som just börjat läsa själv.
Bra högläsningsböcker för barn mellan 5 och 8 eller så är serien om Nelly Rapp som är monsteragent. Den senaste är en av de bästa och heter De spökande prästerna och handlar om ett gäng präster som inte riktigt kan komma till ro i sin kyrka. Både rolig och lite läskig.
Se så, skriv nu ut den här listan och ta med till bokhandeln. Jag garanterar att du hittar böcker som passar hela tjocka släkten!
Bra tips! Många av de finns på min egen önskelista.. 😉
Vad bra, då får vi hoppas att du få dem! Tror att det är tips som passar många.
Toppen! Vilken bra lista! Tusen tack för tips!
Vilken toppenlista!
Jag gör som du säger och skriver ut den bums! 🙂
Tack och bock!
Hoppas du hittar något bra!
Tack, precis vad jag behövde. De flesta titlarna på min ”vill-läsa-lista” kommer från bokbloggar nu för tiden. Problemet är bara att listan bara blir längre och längre…
Det brukar vara så med läslistor…
Don’t mind if I do! Tack för många bra tips 🙂
Själv vågar jag inte köpa böcker i år, försöker hejda mitt boktipsande… 😉