Hos Ingrid läser jag om Miles Franklin Literary Award, det mest prestigefyllda australienska litteraturpriset döpt efter författaren Miles Franklin. Hon debuterade 1901 med boken My brilliant career och jag ska villigt erkänna att jag aldrig hört hennes namn. Däremot känner jag självklart till den som först tilldelades priset 1957, nämligen Patrick White. Bland de andra pristagarna finns Peter Carey, Rodney Hall och Thea Astley. Förra året vann Anna Funder med boken All that I am och det verkar vara en riktigt bra bok.
Den i nobelprissammanhang ständigt aktuelle Les Murray verkar dock inte lika populär down under. Jag kan tänka mig att det har med hans åsikter att göra. Herr Murray är inte alltid smidig, men skriva kan han.
Jag läser väldigt få böcker från Australien, vilket egentligen är konstigt då de borde vara lättillgängliga, men sanningen är att jag fick vända mig till de icke-svenska nätbokhandlarna för att hitta alla böcker på korta listan.
Årets korta lista består av endast kvinnliga författare (hade inte tyckt det var okej om alla författarna på listan var män och det känns lite knäppt med bara kvinnor också måste jag erkänna)
Floundering av Romy Ash handlar om bröderna Tom och Jordy som växt upp hos sin mormor, men en dag blir hämtad av sin mamma som vill ha tillbaka sina söner. De tre ger sig ut på en road-trip (bra svenskt ord tack?!) genom Australien. Det är Romy Ashs debutbok och den lockar mig helt klart. Låter lite som en blandning mellan Den långa vägen hem och Hideous kinky.
Questions of travel av Michelle de Kretser är en dubbel reseskildring där den ena berättaren är turist och den andra flykting från Sri Lanka. De båda möts i Sydney. Intressant ämne! Författaren kommer från Sri Lanka och flyttade till Australien då hon var 14 år.
The Beloved av Annah Faulkner har ett ruskigt fint omslag och innehållet verkar helt okej. Den utspelar sig i Port Moresby på 50-talet och handlar om Bertie som får polio och försöker övervinna de problem sjukdomen ger henne. Extra roligt är det att Faulkner faktiskt debuterade med den här boken och hon var absolut ingen ung debutant.
The mountain av Drusilla Modjeska utspelar sig faktiskt också på Papua Nya Guinea, där författaren bodde innan hon kom till Australien 1971. Boken handlar om Leonard, filmmakare från England och hans fru Rika som kommer till Papua Nya Guinea för att studera och filma en liten by. Låter som en bok för Lyran och Anna tycker jag, men inte riktigt som en O-bok.
Mateship with birds av Carrie Tiffany låter riktigt udda. En man tittar på fåglar, medan en kvinna tittar på honom. Kärlek i en isolerad by och en massa djur. Vet inte riktigt vad jag ska tro, men annorlunda verkar den helt klart. Det är Tiffanys andra bok och den förra Everyman’s Rules for Scientific Living hamnade på alla möjliga korta listor, bland annat till Orange Prize for Fiction. Mateship with birds hamnade på Woman Prize for Fictions långa lista i år.
Modjeskas bok verkar onekligen intressant.
Läs du och rapportera hur tung den är… 😉
The Beloved lät verkligen intressant. Hade faktiskt inte tänkt på att jag inte läst så mycket från Australien innan du tog upp det här. Har Truth av Peter Temple på gång att läsa annars är det tomt på den fronten. Måste bli bättre på det.
Jag vet inte varför egentligen, men det är idel okända författare för mig.