Vad händer i Fjärde riket?

9789163875540

Maria Nygren har skrivit Fjärde riket, en ungdomsroman om vad som händer i en skola då de som förut inte syntes vill krossa den som styr allt. Vi möter Blenda som är ny på skolan och är trött på att alltid vara osynlig. Inspirerad av Hitlers väg till makten skapar hon en annorlunda revolution.

Blenda har just flyttat och ska börja i en ny skola. Hon vet att det kommer att bli som vanligt. Lillebror Bastian är en sådan som alla vill vara vän med, medan Blenda är en sådan som ingen ser. I nya klassen är det Hedvig som styr och under den första lektionen med franskläraren Yvonne lyckas hon få alla elever att lämna klassrummet tillsammans med henne. Endast Lena-Stina, hon som kallas LSD, viskar en ursäkt till Yvonne innan även hon reser sig och går. Blenda ser sin chans och går fram till Hedvig för att berömma hennes coola tilltag. Men Hedvig tittar på henne med avsmak och än en gång får Blenda bevisat att hon inte räknas. Hennes enda kompis bir LSD. De som blir över.

Hedvig styr skolan. Hon är tillsammans med klassens snyggaste kille Noa, kompisen Penny är hennes dyrkande kopia och alla andra gör precis som hon säger, allt för att hamna i det strålkastarljus som omger Hedvig. Så gör Penny ett misstag. Hon försöker kyssa Noa och med ens hamnar hon utanför. Vännerna väljer utan tvekan Hedvig och snart klickas hon bort från gemenskapen på såväl Facebook som Instagram.

Nu är de tre som inte räknas och dessa tre hamnar därför i samma grupp då klassen ska arbeta med demokrati. De läser om Hitlers väg till makten och redovisar sedan. Deras redovisning är ganska oinspirerad och kan inte mäta sig med den fantastiska redovisning om Franska Revolutionen som Kalle, Anja och Mårten gör. Inte heller kan Hedvigs, Noas och Ellas redovisning om USA:s författning göra det, men då klassen ska rästa fram det bästa bidraget är det självklart de som vinner. Sådana är de oskrivna reglerna i klassen.

Blenda, LSD och Penny vill förändra skolan. Med Blenda som ledare inspireras de av Hitlers metoder för att nå makten. Inte främst för makten i sig, utan för att de vill ha en skola som styrs av alla, inte barar av Hedvig. Inledningsvis blir det så himla bra. Eleverna får måla sina skåp, de sliper orienteringsdagen och några anlägger en kompost Drömmar går i uppfyllelse, men tyvärr stannar det inte vid det. Även Hitler gjorde bra saker i början, det brukar lyftas fram speciellt av dem som försvarar honom, men hans vilja att krossa de han ansåg vara fiender gick absurt långt. Blenda är inte Hitler, men hon har svårt att hejda sig.

Robin och Ozzy får symbolisera pöbeln. De som brukar våld mot andra för att deras ledare gett dem order att göra så. De som följer den gamla ledaren och därefter den nya. Utan att själva reflektera. Men de är inte ensamma. Revolutionen mot makten i Fjärde riket liknar många andra revolutioner. Den nya ledaren lovar guld och gröna skogar och ger sina anhängare det inledningsvis. Sedan blir makten ett större behov än något annat och allt tycks spåra ur. Syndabocken straffas mer än nödvändigt och protester startar. I många fall tystas meningsmotståndarna, men i detta fall handlar det inte om en ledare för ett land och därmed hinner det inte gå lika långt.

Fjärde riket är en mycket läsvärd bok. Jag är helt fast efter första kapitlet och jag tror därför att den kommer att locka många unga. Mitt exemplar flyttar nu in i mitt klassrum och därefter återfinns den förhoppningsvis i någon elevs hand. Att likna en skola vid samhället och applicera förhatliga politiska idéer på något som först liknar ett positivt projekt om elevdemokrati, är ett mycket intressant tilltag. Jag känner igen mig, trots att Maria Nygren självklart spetsar till det en hel del. Porträtten av lärarna och rektorn är tragiska och jag hoppas verkligen inte att de är vanliga i verkligheten. Men visst händer det att elever helt tar över lärares lektioner och att rektorn inte förstår allvaret. Dessutom tror jag att vissa, som SO-läraren Ulf, var riktigt imponerade inledningsvis av Blendas engagemang. Just att lärare och även rektor lyssnar så mycket på eleverna känns dock inte riktigt trovärdigt, som att Hedvig har en sådan makt, men kanske är förenklingarna nödvändiga.

Denna text publicerades ursprungligen på Litteraturmagazinet.

1 reaktion på ”Vad händer i Fjärde riket?”

  1. Den här ska vi beställa till skolan, så jag får nog läsa den i höst. Verkar intressant.

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen