Frankrike är min grej, i alla fall när det kommer till kultur, men av årets nobelpristagare i litteratur har jag endast läst en del av Lilla smycket. Jag fångades inte. Dags att göra ett nytt försök kanske. På Kulturkollo kommer vi att cirkla om Dora Bruder, med början i november.
Patrick Modiano är således inte en helt ny bekantskap för mig, men jag visste inget mer om honom än att Elisabeth Grates Bokförlag ger ut hans böcker. Jag har till exempel lärt mig först idag att hans namn uttalas Modianó, inte Modiáno. Just förlagskopplingen är det jag är extra glad över idag. Alltid roligt när små förlag hamnar i blickfånget, speciellt ett så ambitiöst förlag som detta. Elisabeth Grates Bokförlag, som också har den förre franska pristagaren J.M.G. Le Clézio i sitt stall.
Modiano är fransman nummer elva som får Nobelpriset och jag kan inte låta bli att tycka att det är tråkigt att Nobelpriset fortsatt är så etnocentriskt. Modiano må vara en fantastisk författare, men europeiska män är helt klart överrepresenterade bland pristagarna. Troligen för att juryn, i detta fall Svenska Akademien, till största del består av just europeiska män. Synd att de inte kan gå utanför sin egen sfär oftare. Trevligt dock att författaren som får det faktiskt inte passerat 70.
Patrick Modiano får priset med motiveringen:
”För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld.”
”For the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation.”
Förläggaren Elisabeth Grate är självklart överlycklig och hoppas nu att fler får upp ögonen på Modiano, som hon menar är en författare vars verk berör. Hoppas att jag blir berörd vid mitt nästa möte med honom.
Håller helt klart med att det är trevligt att ett litet förlag får möjligheten att synas. Har inte alls hört talas om Modiano tidigare, så det ska bli spännande att läsa något av honom.
Jag har aldrig läst något av Modiano, egentligen skulle jag väl vilja men jag känner mest, som du skriver, att det är så himla tråkigt att ytterligare en vit, europeisk man får priset. Finns det någon naturlag som säger att kvinnor inte kan få det två år i rad, till exempel?
Troligen är det så, det gäller ju att priset inte ges efter kön eller ursprung som det så fint brukar heta. Det ska vara de bästa och de bästa är ju europeiska män, det vet väl alla. 😉
Om man kollar Adlibris ser man att en drös böcker kommer i nytryck inom kort. Av dessa kan jag främst rekommendera ’Bröllopsresa’. Jag har läst inalles sex böcker av PM, om jag räknar rätt, men det är svårt att skilja dem åt. Tematiken är densamma, det är den melankoliska stämningen man vill åt. Håller med om att ’Lilla smycket’ inte var någon höjdare. Jag funderar på om inte översättaren är medskyldig till detta. Jag har inte orkat igenom den än. Nu väntar jag bara på att Cees Nooteboom ska få priset.
Får testa någon annan bok alltså! Hoppas mer på Assia Djebar nästa år dock, men det är nog större chans att dina favoriter prisas.
Jag funderade lite över detta med vilka författare man gillar att läsa. Det sägs ju att man vidgar sina vyer av att läsa litteratur. Samtidigt dras man ju till det man redan gillar, man får bekräftelse, antar jag. Så läsandet skulle i det avseendet även kunna tänkas smalna av tankebanorna. Och då faller man tillbaka i de invanda spåren. Jag spär, vad gäller läsandet, ut de europeiska männen med en och annan kvinna, en och annan icke-europe, främst latinamerikanska författare, men, ack, de är inte så många. Sedan kan jag bli vansinnig på att allt ska kvoteras in i minsta detalj, men det är en annan historia. Med handen på hjärtat är ingen av de jag skulle vilja se som framtida nobelpristagare kvinoor. Inte för att de är kvinnor, utan enbart därför att jag föredrar andra, Inget illasinnat i det.
Jag tror inte att de som utser pristagare är illasinnade heller, men de väljer pristagare utifrån sin sfär, dvs övervägande män och då oftast europeiska sådana. Med en annan jury får du troligen en annan pristagare. Det handlar inte om kvotering, utan att bryta vanor spm det kan vara tid att bryta.
Mer än att ha synpunkter på nobelpriset är det viktigare att uppmana flickor att ta plats.
Kvotering är självmål-
Tycker nog inte att vi ska lägga allt ansvar på flickor och kvinnor. Ska utrymme delas mer lika behövs mer. Därmed inte sagt att jag tycker att kvotering är den bästa lösningen, men vi måste vidga perspektivet från att bara den vite mannen räknas i t.ex. litteratur.