Som boknörd och tillika svensklärare är det svårt att inte hoppa lite av glädje då en elev ber om boktips. Här kommer en lista böcker som jag tror skulle passa denna elev i år 3. Säkert passar de andra också. En salig blandning, men som vanligt flest böcker av kvinnor. Inser att jag behöver skärpa mig, men inte just nu.
No och jag av Delphine de Vigan, för att det är en bra bok både språkligt och innehållsmässigt. En nätt liten sak med stort innehåll. Teman som vänskap, orättvisor och utanförskap är centrala.
Antiloper av Ester Roxberg är en svart och sorglig bok om två vänner som snart ska ta studenten. De har varit nära hela gymnasiet, men börjar växa isär. Det är tydligt att de vill olika saker i livet. Roxberg har också skrivit om sin pappa i den intressanta boken Min pappa Ann-Christine.
Nina Bouraoui är en av mina favoritförfattare, mest för att hennes språk är så fantastisk. Kanske är det lite svårt, men jag tror att Pojkflickan kan funka. Det är en självbiografisk bok om att vara barn och fundera över sexualitet och annan tillhörighet.
Komma och gå av Taiye Selasi är en bok om fyra (nästan) vuxna syskon, som reser från USA till faderns hemland Ghana för att gå på hans begravningen. Ingen av dem har träffat sin far på många år, men trots detta spelar han självklart en stor roll i deras liv, både innan och efter han övergav dem. Otroligt bra och stark, med ett helt fantastiskt språk.
Den hemliga historien av Donna Tartt är en modern klassiker om en grupp elever som studerar i Julian Morrows exklusiva grupp. Vi vet redan från början att en av dem har dött, men inte hur eller varför. En riktigt bra bok.
Blindheten av José Saramago är en dystopi som utspelar sig i ett samhälle där människor en dag blir blinda. Det är en intressant studie i vad folk tar sig till när de tror att ingen ser. Saramago är visserligen Nobelpristagare, men det finns ingenting tungt över den här boken.
En bok som inte får missas är Jag, En av David Levithan. Eller egentligen vad som helst av honom. Jag gillar Levithans okomplicerade queerperspektiv och det ideala samhälle han målar upp i t.ex. Ibland bara måste man. Liten parlör för älskande är hans enda vuxenbok och den är också fantastisk.
Titeln Onanisterna är kanske inte den mest mogna, men Patrik Lundberg har skrivit en bra bok om att växa upp och våga vara sig själv. Huvudpersonen Kim har alltid försökt hänga med de coola, men att ha skitit i skolan och hamnat på Komvux efter studenten är kanske inte jättecoolt egentligen.
Stål av Silvia Avallone är en berättelse om två unga flickor i ett Italien som inte besöks av turister. Visserligen bor de i Toscana, men i den lilla orten Piombino och området Via Stalingrado, där ortens stålverk står i centrum.
Om inte nu så när av Annika Thor utspelar sig under andra världskriget. Det är inte direkt en trevlig bild som målas upp av ett samhälle som är allt annat än demokratiskt och tolerant.
Morgon i Jenin av Susan Abulhawa handlar om Amal, som reser till sin barndomsstad Jenin med sin dotter. Början och slutet är deras resa och däremellan får vi läsa om Amals förfäder och deras historia i Israel och Palestina.
Haruki Murakami är en författare att älska eller hata, men ändå en författare en ”ska” ha läst. Ofta aktuell i Nobelprisspekulationer, även om jag inte tror att han är en direkt trolig pristagare. Min favorit är Norwegian Wood, men jag gillar också Kafka på stranden.
Chimamanda Ngozi Adichie är också en riktig favorit. Jag vill rekommendera tegelstenen En halv gul sol, men också bokversionen av hennes TED-talk som heter We should all be feminists.