Att skriva en bok som anknyter till en klassiker är modigt. Elin Boardy har valt att skriva ett tillägg till en av de största äventyrsberättelserna, nämligen Skattkammarön av Robert Louis Stevenson. Jag läste Skattkammarön då jag studerade litteraturvetenskap i mitten av 90-talet och överraskades av hur spännande den var och hur mycket jag tyckte om den. När jag läste Mary Jones historia önskade jag att jag läst om den, inte för att historien om kökspigan Mary egentligen krävde det, utan för att jag ville. I Boardys historia är det kvinnorna som står i centrum och det ger en annan historia än den ursprungliga. När Silver är i väg finns hans fru Dolores och kökspigan Mary kvar.
Boken har den fullständiga titeln Mary Jones historia : nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig. Om mitt liv samt om Dolores & John Silver så som jag fått det berättat för mej av dom själva. Det är Marys dagbok vi får läsa och hennes överstrykningar finns kvar. Vi ser att hon ibland tvekat och förstår att det finns mer till berättelsen än det vi faktiskt får läsa. Mest grips jag av hennes funderingar kring kärlek och hur en person på 1700-talet. som verkligen är trovärdig och uppenbarligen passar in där och då, också kan tala till mig idag. Hennes öde är viktigt och det påminner om alla andra kvinnor i historien som glömts bort.
Trots att det skiljer många år mellan Mary Jones och Daisy Robinson i Downton Abbey är det henne jag tänker på under läsningen. Den unga flickans funderingar kring livet och kärleken har de gemensamt, liksom längtar efter att göra något med sitt liv. Mary lär sig läsa och skriva och finner då att världen blir större. Genom att skriva ner sina tankar och upplevelser, kan hon också dela sina tankar med oss. Long John Silver finns där i bakgrunden, men han är långt ifrån huvudperson. Genom det vi får veta av Mary Jones, står det dock klart att han är mycket mer mänsklig än vad Stevenson lyckades göra honom. Han älskar sin fru Dolores, trots att han långa stunder lämnar henne.
Vi vet dock redan från början av Mary Jones historia, att Long John Silver är död och får sedan veta bakgrunden. Mary Jones befinner sig på Hispaniola, Dolores hemö, tillsammans med sin matmor. Det är här hon använder en anteckningsbok hon fått till att skriva sin, mångfacetterade berättelse om sina arbetsgivare.
Lika förvånad att jag gillade Skattkammarön var jag att jag gillade Mary Jones historia så mycket. Eller kanske inte så förvånad egentligen, då jag verkligen tyckt om Elin Boardys tidigare böcker också. Nästa bok ska tydligen utspela sig under 1300-talet och kanske blir Boardy den författare som får mig att uppskatta historiska romaner på riktigt.
Delar av den här texten har även publicerats på Kulturkollo, tillsammans med en intervju med Elin Boardy.
Something tells me I should give this Mary Jones a go ;-). Har funderat ett tag på vad jag kan ta tag i när det gäller läsning, eftersom jag inte tycks orka mig igenom mer än några sidor åt gången på sistone (!). Men, att läsa om Skattkammarön känns inte alls som en dum idé och det låter absolut spännande att därefter läsa boken som är min namne ;-). Tanken är iaf god, så tack för tipset.
Nej men hej Mary Jones! 🙂 Rekommenderar en läsning av Skattkammarön först.