Att skriva om böcker

eligible

Och då menar jag skriva om, med betoning på om. I The Austen Project har nutida författare tagit sig an några av Jane Austens böcker och skrivit nya versioner. Jag är inte ett jättefan av Austen, eller i jag har i alla fall inte läst så väldigt många av hennes böcker. Ibland tror jag att jag borde upptäckt henne tidigare. Mitt tonårsjag hade säkert älskat.

Sex böcker ska det bli totalt och hittills har tre kommit ut. Nummer fyra släpps i april, heter Eligible och är Curtis Sittenfelds version av Stolthet och fördom. Den är jag verkligen sugen på att läsa, då både originalboken och författaren är så himla bra. Här finns ett smakprov.

Vilka som ska göra de nya versionerna av de två återstående böckerna, Mansfield Park och Övertalning är tydligen inte klart och om man får tro den här skribenten är The Austen projekt något av ett fiasko. Jag ska villigt erkänna att böckerna av Joanna Trollope (Sense and sensibility) och Alexander McCall Smith (Emma) inte lockar alls, men jag skulle kunna tänka mig att läsa Val McDermids Northanger Abbey (som förresten bokcirklas just nu på Kulturkollo)

Projektet är inte heller helt okontroversiellt, något jag har lite svårt att förstå. Okej om man har svårt för Stolthet och fördom och zombier, men böckerna i The Austen Project känns ganska oskyldiga. Visst kan det anses vara kommersiellt, men det är också ett sätt att locka nya läsare till klassiker, via mer moderna böcker.

Idag fick jag veta av Helena att även några William Shakespeares böcker ska få moderna versioner. Faktiskt har två av böckerna redan kommit ut, så jag erkänner att jag haft sjukt dålig koll. Det är dels The Gap of time av Jeanette Winterson, som jag sett, men inte kopplat till Shakesperare. Dålig koll som sagt. Pjäsen hon bearbetat och moderniserat är En vintersaga, som jag såg ganska nyss tillsammans med Bokbubblarna. Andra boken i serien är Howard Jacobsons Shylock is my name, en version av Köpmannen i Venedig. Jag har ännu inte läst något av Jacobson, men han är en typisk ”pristagarförfattare”, som jag kanske borde stifta bekantskap med.

Riktigt roligt är att norske Jo Nesbø ska skriva en noirversion av Macbeth, men mest ser jag fram emot att läsa Gillian Flynns Hamlet.

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen