Efter gårdagens inlägg var jag självklart tvungen att läsa den bearbetade versionen av Patrik Lundbergs Gul utanpå, en bok jag tyckte mycket om då jag läste originalversionen. Det jag tog med mig från läsningen var känslorna. Känslan kring att inte veta riktigt vem man är, känslan av att vara en främling i flera länder, känslan av att utsidan och insidan inte stämmer överens. Thomas Dömstedt har bearbetat Gul utanpå för Vilja Förlag och han har gjort det bra. Den självbiografiska historien om hur Patrik bestämmer sig för att studera ett år i Sydkorea och där träffar sin biologiska familj är självklart förkortad och förenklad, men samma känslor väcks hos mig under läsningen. Faktiskt är de nästan mer koncentrerade i detta korta format.
Det intressanta är också att ekon från Patrik Lundbergs andra bok, Onanisterna, finns i Gul utanpå. Det går att hitta paralleller mellan Patriks historia och Kims historia. Det skulle kunna bli ett intressant läsprojekt att läsa båda böckerna och jämföra huvudpersonerna. Dessutom skulle jag gärna plocka in delar av originalversionerna, för att ge fler detaljer till eleverna och kunna jämföra språk och stil.
Det är bra att förkortade versioner av bra böcker finns och för just mina elever, som håller på att lära sig svenska, blir de en bra språngbräda till mer komplicerade böcker. Jag är dock glad över att de inte behöver vänta så länge på att få läsa bra böcker, utan att de finns på alla nivåer.