Om böcker och lärande

I veckans bokbloggsjerka berättar Annika om sin kurs om tyska krimis som hon ska läsa i höst och hon vill att vi skriver om böcker i skolmiljö som vi kan rekommendera, eller exempel på en karaktär som innehar ett drömyrke eller ”bokliga” erfarenheter av lärande på annat sätt.

Jag kom direkt att tänka på Gyllene år av Laura Ingalls Wilder som inleds med att Laura får sitt första lärarjobb. Inte direkt något drömjobb, men långsamt vänds det till något i alla fall hyfsat bra.

Någon som inte lyckas vända det hemska är Mirjam i Malin Helins bok Inte gå under om en nyexad lärares kamp för överlevnad. Tyvärr känner jag igen en del, men riktigt så hemskt har jag aldrig haft det på jobbet.

Sedan vill jag också tipsa om en charmig brittisk tv-serie, som tyvärr aldrig sändes i Sverige vad jag vet. Teachers heter den och en av huvudrollerna spelas av Andrew Lincoln. Det var efter This life, men innan The Walking dead. Lincoln spelar Simon Casey, en sådan lärare som är hopplös att ha som kollega. Han är populär bland eleverna, men tar verkligen inte sitt jobb på allvar. Flera lärarstereotyper finns självklart representerade. De två första säsongerna är riktigt bra, sedan byttes nästan alla skådisar ut. Här kan du se första delen.

 

1 reaktion på ”Om böcker och lärande”

  1. Teachers, ja! Min ex-sambos föräldrar – båda lärare – var helt tokiga i den men det blev aldrig att jag tittade. Får se till att göra det 🙂

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen