De nominerade till Augustpriset

august_pk_02_webb_0

Så är då presskonferensen, där årets nominerade till Augustpriset presenterades, över. Här kommer några tankar kring de nominerade böckerna. Läs mer om titlarna här.

Skönlitteratur

Aftonland, Therese Bohman, Norstedts Förlag

De polyglotta älskarna, Lina Wolff, Albert Bonniers Förlag

Djupa kärlek ingen, Ann Jäderlund, Albert Bonniers Förlag

En dramatikers dagbok 20132015, Lars Norén, Albert Bonniers Förlag

Eländet, Andrzej Tichý, Albert Bonniers Förlag

Välkommen till Amerika, Linda Boström Knausgård, Modernista

Fyra titlar utgivna av Albert Bonniers Förlag. Dominansen känns minst sagt sådär. Kul att Therese Bohman nominerades för sin fina bok. Lite ironiskt att Norén nomineras, med tanke på Bohmans träffsäkra drift med män med intellektuell makt. Ganska tråkigt och förutsägbart. Del tre i en dagbokssvit känns för mig helt ointressant. När ägnar sig en kvinna åt sådan navelskådning? Tichýs bok verkar vara en med fokus på språket, vilket brukar tilltala mig. Kan absolut tänka mig att läsa. Just nu läser jag faktiskt Linda Boström Knausgårds lilla bok. Jag började igår och kom halvvägs. Den känns som en typisk prisbok. Ganska märklig med snyggt språk. Att just Ann Jäderlund knep poesiplatsen borde jag räknat ut. Jag tippade att Lina Wolff skulle finnas med bland de nominerade, då det på pappret låter som en pristagarbok. Tre gissningar som gick in alltså, men jag saknar verkligen De fördrivna av Negar Naseh, som är en av de bästa böcker jag läst i år. Dessutom väldigt aktuell.

 

Facklitteratur

1947, Elisabeth Åsbrink, Natur & Kultur

Arktis: liv i en värld av snö och is, Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden, Bio Fokus Förlag

Fattigfällan, Charlotta von Zweigbergk, Ordfront förlag

Gutenberggalaxens nova, Nina Burton, Albert Bonniers förlag

Glömskans bibliotek, Ulf Karl Ove Nilsson, Norstedts förlag

Skotten i Köpenhamn, Niklas Orrenius, Albert Bonniers Förlag

 

Ännu fler titlar från Albert Bonniers förlag. Väldigt roligt att 1947 nominerades. Det är en riktigt fin och välskriven bok. Fattigfällan är säkert en nyttig bok, men lockar inte mig jättemycket. Inte heller Nina Burtons bok. Jag är däremot väldigt glad över att Niklas Orrenius bok om Lars Vilks fick en nominering. Den vill jag absolut läsa. Även Glömskans bibliotek låter intressant. Och har jag fattat det rätt att Arktis: liv i en värld av snö och is främst är en fotobok? Det kunde kanske vara något.

Jag är mycket besviken på att Flickan och skammen av Katarina Wennstam inte nominerades. Nu skulle det visserligen innebär ännu en titel utgiven av Albert Bonniers Förlag, men ämnet Wennstam skriver om är otroligt viktigt.

Tre gissningar av sex gick in även här.

 

Barn- och ungdomsböcker

Djur som ingen sett utom vi, Ulf Stark och Linda Bondestam, Förlaget/Berghs förlag

Idag vet jag inte vem jag är, Ida Sundin Asp, Urax förlag

Oj, en polis, Eva Lindström, Alfabeta Bokförlag

Ormbunkslandet, Elin Bengtsson, Natur & Kultur

Tio över ett , Ann-Helén Laestadius, Rabén & Sjögren

Åka buss, Henrik Wallnäs, Natur och kultur

 

Faktiskt gissade jag bara rätt på en titel, men åh vad glad jag är att Ann-Helén Laestadius nominerades precis som jag hoppades och trodde. En riktigt bra bok. Ormbunkslandet har jag faktiskt missat helt, men en bok om sorg och förlust av en genusvetare låter onekligen som en Linda-bok. Men vad är det med Augustjuryn och Eva Lindström? Hon är den mest nominerade författaren genom tiderna och jag förstår verkligen inte hennes storhet. Lika förutsägbart är det att Ulf Stark nomineras, men han är i alla fall bra.

En god spridning bland förlag och åldersgrupper. Än en gång saknar jag dock ungdomsböckerna och är väldigt besviken på att Du, bara och Jack inte nominerats. Jag är också överraskad över att juryn bortsett från Brorsan är kung, som är en så viktig och inte minst banbrytande bok. Nu har jag inte läst alla böcker, men heteronormen verkar vara stark bland årets nominerade.

 

 

 

9 reaktioner på ”De nominerade till Augustpriset”

  1. Hade också gärna sett att Jack och Du, bara blev nominerade. Blev rätt besviken när det inte blev så … Brorsan är kung hade jag också väntat mig skulle få en nominering, även om jag inte läst den.
    Ormbunkslandet verkar intressant!

    1. Ormbunkslandet låter väldigt intressant! Alltid svårt att få in ungdomsböcker i en kategori där även barnböcker ska in. Konstigt dock att ingen bok för mellanåldern finns med.

  2. Håller med om att Jägerfeld borde nominerats, kunde välförtjänt täckt in mellanåldern! Och förstår inte heller grejen med Eva Lindström? Hon verkar kunna skriva vad som helst och det blir nominerat. Jag säger inte att det inte är bra, bara att det finns mycket annat som är minst lika bra!

  3. Mest underligt är att ingen mellanåldersbok finns med, fyra bilderböcker är två för många. Två ungdom får väl ändå vara helt OK. Sedan tror jag att det ska vara svenska författare som nomineras så det blir begränsat på så vis.

    1. Böckerna ska vara skrivna på svenska som originalspråk, men behöver inte vara utgiven i Sverige väl? Djur som ingen sett utom vi är utgiven av ett finlandssvenskt förlag, om jag fattat det rätt. Två ungdoms är okej när kategorin nu ser ut som den, men det är ofta väldigt stort fokus på bilderböcker. Jag tycker att det är mycket underligt att Jenny Jägerfeld inte nominerades. Det är en så ovanlig och viktig bok.

  4. Tycker också att Samar Yasbeks bok är fantastisk, men den är väl inte skriven på svenska?

    1. Korkat av mig, du har helt rätt. Fick för mig att hon pratade svenska i Sigtuna, men det gjorde hon ju inte alls. Det var ju tolken som gjorde det.

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen