Dan före dan och dags för en svensk feministisk klassiker. Elin Wägner får på tok för lite uppmärksamhet tycker jag. Hon är en viktig person både litterärt och politiskt och har haft stor betydelse för kvinnors frigörelse i Sverige. Jag läste hennes Norrtullsligan då den var utvald bok i Stockholm läser 2011. Boken är Wägners debutroman och publicerades 1908. Trots att mer än 100 år har gått känns den skrämmande aktuell.
I Norrtullsligan får vi möta fyra unga kvinnor Elizabeth (Pegg), Eva, Emmy och Baby som arbetar som kontorister och bor tillsammans på Norrtullsgatan under mycket enkla former. De bildar Norrtullsligan och tänker sig att kämpa mot de orättvisor de möter dagligen.
Att de tar plats på arbetsmarknaden är långt ifrån populärt och männen på kontoret där kvinnorna jobbar menar att de utan tvekan hade klarat både sina egna och deras jobb utan problem. Att kvinnor tjänar så mycket mindre än män var inget konstigt, deras pengar skulle ju bara räcka till nöjen för försörjningen stod mannen och om man som kvinna ville få en bättre ekonomi var det bäst att gifta sig rikt.
Att läsa om ett historiskt dilemma, som fortfarande är aktuellt, känns lite skumt. Norrtullsligan är en bok som håller väl och som är både lättläst och lärorik.
många/flesta av hennes böcker finns i nytryck, så ganska mycket uppmärksamhet får hon: http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=elin+w%E4gner
Tiden börjar bli inne. Lite tack vare Fröken Friman kanske?