Egentligen hade jag inte tänkt köra någon utmaning i år, men jag bestämde mig för en lite lagom utmanande sådan. Som svensklärare har jag läst en del klassiker och utdrag ur ännu fler. Självklart finns det ändå en mängd klassiker kvar att läsa. Det är därför jag utmanar mig själv att läsa tio klassiker under nästa år. Valfria sådana. De enda kraven är att de är skrivna före 1950 och att jag inte läst dem tidigare.
Jag har valt ut tio böcker som skulle kunna bli de jag väljer, mest för att ha en lista som inspiration. Flera av böckerna är sådana som jag planerat läsa länge, länge.
Victoria Benedictsson, Pengar
Karin Boye, Kris
William Faulkner, Stormen och vreden
Nikolaj Gogol, Döda själar
Ernest Hemingway, En fest för livet
Herman Hesse, Siddhartha
George Orwell, 1984
Jean-Paul Sartre, Äcklet
Sigrid Undset, Jenny
Virginia Woolf, Mot fyren
Hur är det med dig, planerar du att läsa klassiker under nästa år?
Försöker mig på minst en klassiker varje år. Nästa år är det planer på Jane Eyre och Svindlande höjder av systrarna Bronte. Du har ju kommit lite längre?
Pengar har jag läst. Mot fyren har jag oläst i hyllan. Så det kanske blir den under nästa år för min del. Annars var det här så kul utmaning att jag raskt bestämmer mig för att läsa klassiker under nästa år, jag också. Här presenterar jag listan som jag knåpat ihop: http://havsdjupens-sal.blogspot.se/2016/12/tio-klassiker-2017.html
Kul! Kikar in och undersöker din lista.
Jag hoppar på den här utmaningen jag med, jag behöver läsa fler klassiker! 🙂
Kul! Jag tänker alltid att jag ska läsa klassiker, men det blir sällan av.
.läst ettbarnspolitiken av dessa, resten finns i min bokhylla
Jag har också funderar på alla läsa fler klassiker för att bredda min läsning. Eller, inte nödvändigtvis just klassiker, mer fler böcker som inte är så rysligt nyskrivna. Av böckerna på din lista har jag läst 1984, och den är väldigt läsvärd. Lycka till med utmaningen!
Tack! Egentligen finns det ju en hel del läsvärt som är gammalt, men skrivet efter 1950. Är rätt sugen på Älskaren av Marguerite Duras och den är utgiven 1984.
Mest spännande på din lista är Mot fyren. Jag läste den på Universitetet och fattade ingenting av lektorns tolkning. Dags för omläsning, alltså. 1984 och Siddharta läste jag på högstadiet respektive gymnasiet och uppskattade båda. Efter 1984 blev jag rekommenderad Kallocain av Karin Boye av min lärare. Den var helt ok tyckte jag då, men var nog mer påverkad av 1984.
Själv satsar jag på ca tre klassiker nästa år. Kristin Lauransdotter av Sigrid Undset blir den första, till min bokcirkel.
Jag läste Kallocain ganska nyss och tyckte mycket om den. Vill läsa 1984 då många av mina elever uppskattar den och jag har bara läst utdrag själv. Kristin Lavransdotter läste jag för väldigt länge sedan och tyckte om den mycket. Har dock väldigt vaga minnen kvar måste jag erkänna.
Ja, några klassiker tänkte jag väl få till nästa år också. Kallocain ligger t ex i hyllan hemma.
Den är bra! Vill gärna läsa 1984 för att kunna jämföra.
Jag ska också försöka läsa fler klassiker under 2017. Har påbörjat ett projekt att läsa en bok var av de tre systrarna Bronte, då jag inte har läst något av Gonzalez av dem. Jag är också sugen på att läsa 1984 samt Kris på din lista.
Jag har läst böcker av två av systrarna, men inte Anne.
Jag har en hel del gamla klassiker som jag länge varit sugen på att läsa. Hoppar på utmaningen. Kommer snart uppdatera min sida (http://www.skrivprocess.se/?page_id=5784) med titlar som jag planerar för 🙂
Kul!