Juryn för Man Booker Internationall Prize presenterade i torsdags årets korta lista. En lista som innehåller böcker från våra grannländer Norge och Danmark. Jag har läst en bok på listan och påbörjat en annan. På hemsidan presenteras författare, den engelska titeln och självklart översättaren. Utan dem hade färre läst dessa böcker. Jag har lagt till den svenska titeln och översättaren när sådana finns. Vinnaren presenteras 13 juni.
Mathias Enard (Frankrike), Charlotte Mandell (USA), Compass (Fitzcarraldo Editions)
En bok som utspelar sig i Wien, men också ger tillbakablickar till resor som den åldrade huvudpersonen gjort. Många av dem gick till Mellanöstern och det låter som en spännande bok, med risk för viss sentimentalitet som ibland förstör böcker som bygger på minnen.
David Grossman (Israel), Jessica Cohen (USA), A Horse Walks Into a Bar (Jonathan Cape), En häst går in på en bar, Natalie Lantz, utkommer i augusti på Albert Bonniers förlag.
Det här låter som en riktigt charmig bok om en ståuppkomiker som vågar vara allvarlig och då chockar sin publik. Jag har aldrig läst något av Grossman, men blir sugen på att göra det!
Roy Jacobsen (Norge), Don Bartlett (UK), Don Shaw (UK), The Unseen (Maclehose), De osynliga, Staffan Söderblom, utkom 2015 på Norstedts.
Jag inser att det är dags att jag läser något av Roy Jacobsen, men miljön han skildrar skrämmer mig. Kanske på en varm strand i sommar.
Dorthe Nors (Danmark), Misha Hoekstra (USA), Mirror, Shoulder, Signal (Pushkin Press), Blicken, pilen, filen, Ninni Holmqvist, utgiven 2016 av Ordfront förlag.
En bok jag läst efter att många hyllat den. Själv förblev jag ganska oberörd och förstod inte storheten. Något har jag uppenbarligen missat.
Amos Oz (Israel), Nicholas de Lange (UK), Judas (Chatto & Windus), Judas, Rose-Marie Nielsen, utgiven i dagarna på Wahlströms & Widstrand.
Amos Oz är helt klart en spännande författare och hans senaste bok Judas, som utspelar sig på 50-talet i Israel, verkar riktigt bra.
Samanta Schweblin (Argentina), Megan McDowell (USA), Fever Dream (Oneworld), Räddningsavstånd, Lina Wolff, utgiven 2016 av Albert Bonniers förlag.
Jag lyssnade på Samanta Schweblin på Stockholm Literature och var helt taget. Kort därefter började jag läsa hennes Räddningsavstånd och insåg snart att den krävde koncentration och gärna en sittning. Ännu en bok i min sjukt långa sommarlista.