Den långa listan till årets Man Booker Prize är avslöjad och på den finns flera böcker jag vill läsa.
4 3 2 1, Paul Auster (USA)
Att Paul Auster nomineras känns självklart. 4 3 2 1 presenterar fyra versioner av Archibald Isaac Fergusons liv. I alla fall föds han 3/3 1947, men olika val och omständigheter formar olika liv. En riktigt cool idé på pappret och förhoppningsvis även en bra bok.
Days Without End, Sebastian Barry (Irland)
Sebastian Berry är en typisk pristagarförfattare, som ofta återfinns på diverse långa och korta listor. Han senaste bok Days Without End utspelar sig i USA under mitten av 1800-talet och följer två unga män som ansluter sig till armén och deltar i flera krig. Det ovanliga är att en av dem senare gifter sig med en man. Boken har redan tilldelats Costa Book Award 2016.
History of Wolves, Emily Fridlund (USA)
History of Wolves handlar om 14-åriga Linda, som bor med sina föräldrar vid en sjö i Minnesota långt ifrån andra. Hon är utsatt och annorlunda. Vargarnas historia är utgiven på svenska av Albert Bonniers förlag och är Fridlunds debut. Den beskrivs som ”en stark och poetisk roman om ensamhet och tillhörighet” och jag har hört en hel del positivt om den redan.
Exit West, Mohsin Hamid (Pakistan-Storbritannien)
Mohsin Hamid är definitivt en författare jag vill läsa mer om. Exit West handlar om Nadia och Saeed som flyr från till London. Det är nutid och jag kan tänka mig att Hamid har mycket vettigt att säga om den flyktingkatastrof som pågår. Förhoppningsvis ger hans svenska förlag Natur & Kultur ut även denna bok.
Solar Bones, Mike McCormack (Irland)
Solar Bones utsågs till Irish Book of the Year 2016, men utanför sitt hemland är han ännu ganska okänd. Boken beskrivs som en hyllning till den moderna småstaden där vi får följa Marcus Conway, som ser tillbaka på sitt liv. Vacker och långsam låter den som, när jag läser om den.
Reservoir 13, Jon McGregor (Storbritannien)
Ännu en småstad, men en engelsk den här gången och en försvunnen flicka, vars öde påverkar många. John McGregor är en ny författare för mig, men han har skrivit flera prisade böcker sedan debuten 2002 med If Nobody Speaks of Remarkable Things, då han med sina 26 år blev den yngste författaren någonsin att ta plats på Man Booker Prizes korta lista.
Elmet, Fiona Mozley (Storbritannien)
Elmet är Fiona Mozleys debut och handlar om en familj där pappan inte alltid kan kontrollera sin ilska. Mozley utforskar bandet mellan ett barn och en far i en bok som beskrivs som vacker och poetisk. Det skulle kunna vara något för mig.
The Ministry Of Utmost Happiness, Arundhati Roy (Indien)
Det är 20 år sedan Arundhati Roy vann Man Booker Prize för sin debut De små tingens gud. En bok jag tänkt läsa sedan den var ny, men aldrig kommit mig för att ta ner från hyllan. Nya boken ges ut på svenska av Brombergs Bokförlag med titeln Den yttersta lyckans ministerium. Frågan är vilken av böckerna jag får tummen ur att läsa först.
Lincoln in the Bardo, George Saunders (USA)
Huvudpersonen i Lincoln in the Bardo är just Abraham Lincoln, omgiven av verkliga och fiktiva personer. Jag brukar inte gilla historiska romaner, säger jag i alla fall, men det här låter som en spännande historia om tiden precis i början av det amerikanska inbördeskriget.
Home Fire, Kamila Shamsie (Pakistan-Storbritannien)
Ännu en författare som jag tänkt läsa något av hur länge som helst. Nya boken Home Fire handlar om två familjer med två systrar i centrum. Isma vill studera i USA, andra systern Aneeka bor i London och brodern Parvaiz är försvunnen. Det låter mycket, stort och svulstigt, men också intressant och spännande.
Autumn, Ali Smith (Storbritannien)
Autumn är första delen i en planerat kvartett av årstidsböcker och utspelar sig i Storbritannien efter Brexit. Huvudpersonen är Daniel Gluck, en 101-årig före detta låtskrivare, som ibland får besök av sin 32-åriga granne Elisabeth. Så mycket mer kan jag inte läsa mig till, men Ali Smith brukar vara bra och dessutom uppskattad av prisjurys.
Swing Time, Zadie Smith (Storbritannien)
Faktiskt har jag inte läst något av Zadie Smith sedan Vita tänder, trots att jag har flera böcker i hyllan och gillar henne skarpt. Swing Time handlar om två flickor som växer upp på fel sida London, som delar samma dröm, att bli professionella dansare. Deras vänskap handlar både om lojalitet och konkurrens. Boken börjar i nutid, går tillbaka och följer sedan flickorna när de blir kvinnor. Det låter helt klart som en mäktig och känslofylld roman.
Swing Time ges ut på svenska av Albert Bonniers förlag i oktober.
The Underground Railroad, Colson Whitehead (USA)
Colson Whitehead har redan belönats med Pulitzerpriset för sin roman The Underground Railroad om slaven Cora som flyr genom den underjordiska järnvägen som hjälper slavar att ta sig till norr.
Den underjordiska järnvägen ges ut av Albert Bonniers förlag i augusti.
Man Booker Prize for Fiction delades tidigare ut till en författare från det engelska samväldet och Irland, men innefattar sedan 2014 även författare från resten av den engelskspråkiga världen. Kravet är att boken som prisas ska vara skriven på engelska som originalspråk. För översatta böcker finns istället Man Booker International Prize. Förra året tilldelades Paul Beatty som första amerikan Man Booker Prize för sin The Sellout.
Sju män och sex kvinnor, en rad pristagarveteraner och tre debutanter. Fyra brittiska författare, fyra från USA, två från Irland, två med rötterna i Pakistan och en indisk författare får ändå ses som en hyfsad blandning.
Man blir kanske lite förvånad att Paul Austers 4 3 2 1 inte är översatt till svenska ännu (numera brukar ju förlagen vara snabba med det annars köper ju kunderna det engelska originalet i stället) , den är ju redan översatt till flera andra nordiska språk
Faktiskt lite märkligt. Han räknas ändå till de stora och det borde finnas en vinst i att översätta.
Fridlund har jag läst och tyckte mycket om, sedan blir det Roy och Hamid för mig. Hamid är superbra och har alltid nya intressanta perspektiv på migration och terrorism t ex! Shamsies Brända skuggor gillade jag så kanske blir det den också. Skulle vilja läsa Auster för han kommer till Louisiana Lit men får se om jag prioriterar honom, hans senaste har jag inte tyckte lika mycket om som de tidiga. The Brooklyn Follies är nog egentligen den sankte som jag gillade riktigt mycket och den är ju från 2005 …
Har inte alls lockats av Austers senaste böcker, men när han är bra så är han verkligen bra och just den här låter ganska spännande. Men nej, han prioriteras inte högst. Ska försöka ta mig an Hamid och tror att Fridlunds bok finns här hemma. Även Roy, Shamsie och båda Smith lockar också. Så många böcker …