Kvinnor är utsatta världen över. Ständigt finns problem med att män utnyttjar kvinnor som befinner sig i underläge. Om kvinnorna därefter berättar vad som hänt kan man vara säker på att de får utstå hot och smutskastning både av män och kvinnor. Det händer i politiska partier i Sverige, där Hanna Wigh blivit hotad efter att ha berättat att hon utsatts för sexuella trakasserier av en högt uppsatt partimedlem i SD och i Hollywood där raden kvinnor som nu tar bladet ur munnen och berättar om producenten Harvey Weinsteins oacceptabla beteende. Karin Alfredsson har i en rad böcker beskrivit kvinnors situation världen i deckarform, men nya boken Skrik tyst så inte grannarna hör är en roman och här blir det tydligt att förtryck mot kvinnor inte bara sker långt bort utan också mitt ibland oss.
Roger är en man som ägnat sitt liv åt att hjälpa andra. Han har arbetat i flera länder i Afrika och nu har han fått en ny tjänst som biståndsråd i Zambia. Det är bara ett problem, hans fru har lämnat honom och han vill inte åka ensam. När han träffar Ellinor tänds hoppet om att snart få en ny fru. Hon är lätt att imponera på och verkar vara den perfekta partnern. En ung och snygg kvinna vid sin sida kan vara precis vad Roger behöver.
Ellinor imponeras av Roger och faller för hans smicker. När hennes frisersalong börjar gå knackigt finns han där som stöd och även om det ringer en svagt varningsklocka ibland är hon glad över att bli omhändertagen. Till slut övertygas hon att lämna Stockholm och följa med Roger till Zambia. Där ska hon leva ett bekvämt liv och kanske klippa en diplomathustru eller två, men mest bara vara Rogers kvinna. Med honom får hon en helt annan status och många fler möjligheter.
I Zambia väntar en fin bostad där anställda tar hand om allt. Siame är mannen som sköter det mesta och även han har träffat en ny kvinna. Hon heter Loveness och är änka. Med Siame ser hon ett nytt liv där hon och hennes barn får fler möjligheter. Att han behöver avreagera sig ibland kan hon stå ut med.
Båda dessa kvinnor och många med dem står ut med en hel del för att få behålla ett liv som ändå är bättre än de alternativ som bjuds. I utbyte mot en del obehagligheter får de något annat som de gärna vill ha. I detta fall handlar det bland annat om ekonomisk trygghet, för stjärnorna i Hollywood handlade det om framgång, för andra kanske det handlar om något helt annat.
Jag är glad att Karin Alfredsson skriver igen. Hon tar med sig sina erfarenheter som biståndschef in i skönlitteraturen och det hon skriver om är så otroligt viktigt. Vi kommer aldrig att nå något riktig jämställdhet någonstans om vi inte vågar ta tag i den osunda makt som vissa män har över kvinnor. Det är inte okej någonstans, varken i Zambia, USA eller för den delen i Sverige.