Nu är det inte så att jag läser för lite brittiska böcker, men eftersom jag åker till Brighton i mitten av månaden finns det en del böcker jag skulle vilja ha läst. Det får därför bli en anglofil april här på bloggen. De böcker jag ska (funderar på) att läsa är: A room of one’s…
Månad: mars 2018
Idag är allt
Idag är allt av Nicola Yoon tillhör en av de få böcker som jag tycker har fått en bättre titel på svenska. Originaltiteln The Sun is also a star är fin och den får sin förklaring, men mer än något annat handlar boken om en dag som betyder allt och som på många sätt är…
Olikhetsutmaningen: gult och grönt
Det är inget motsatspar den här veckan och det är det ju inte alltid i olikhetsutmaningen. Jag tänkte först köra hönan eller ägget, men det skulle troligen blivit helt omöjligt, så veckans ordpar blir istället gult (som är påskens färg) och grönt (för våren). Gul utanpå är en självbiografisk bok av Patrik Lundberg där han…
Dags för påskekrim
Min läsning av deckare går i ryck och nu var det ett tag sedan jag läste något i genren. Några läsvärda har jag ändå lyckats skrapa ihop. Husdjuret av Camilla Grebe är en välskriven och spännande deckare, som dessutom är väldigt aktuell. Första boken i serien heter Älskaren från huvudkontoret och är också läsvärd. Annabelle av Lina Bengtsdotter påminner…
Fem snabba om påsken
Vi har en gul vecka på Kulturkollo, självklart kopplad till den stundande påskhelgen. Veckans utmaning är fem snabba om påsken: långfredagslugn eller påskaftonsfest Jag är för trött för fest nästan jämt. Eller så handlar det snarare om att lugnet är så mycket skönare. dragé-ägg eller mandelägg Mandelägg, men ännu hellre marsipanägg. Stora, stora marsipanägg. påskhare eller påskkärring Jag som är smått allergisk mot godistiggandet…
Och sen var hon borta
Lisa Jewell har bytt genre helt och blivit en renodlad spänningsförfattare. I senaste boken Och sen var hon borta ligger fokus vid ett försvinnande. Huvudpersonen Laurel förlorade tio år tidigare sin dotter Ellie, som försvann spårlöst precis före sin examen. Polisen arbetade efter teorin att Ellie försvann frivilligt, men det fanns egentligen inga skäl till…
Konsten att väcka läsglädje
Allt som oftast diskuteras barns och ungdomars läsning på olika ställen i sociala medier. I helgen har det dels handlat om huruvida lärare verkligen måste läsa böcker själva innan de läser dem för eleverna och hur en bra litteraturförmedling för elever kan se ut. Två saker gör mig en aning upprörd. Dels att så många…
Ragga som du shoppar
Lin Jansson har troligtvis inte 43-åriga lärare och tvåbarnsmammor som målgrupp till sin debutbok Ragga som du shoppar och inledningsvis kände jag mig också lite gammal när jag läste om huvudpersonen Lovisa och hennes vänner. Ganska snart har jag dock tagit den något förvirrade, men helt klart godhjärtade hjältinnan till mitt hjärta. Hon är nämligen helt…
Olikhetsutmaningen: feg och modig
Idag ska jag föreläsa och det är ingenting jag gör ofta. Alltid när jag får frågan att göra något jag inte är så bekväm med är min spontana reaktion att säga nej. Jag är helt enkelt för feg för att hantera situationer som är nya för mig. De senaste åren har jag faktiskt blivit modigare…
Mocka — en bok som griper tag
Vi har just diskuterat Mocka av Tatiana de Rosnay i Kulturkollo läser och det är verkligen en bok som väcker många tankar och därför passar utmärkt att diskutera. Själv blev jag helt tagen av läsningen, kanske för att jag var helt oförberedd på vad den skulle handla om. Efter att flera gånger blivit lurad av…