Kärlek, hat och andra filter

Jag brukar propagera för att även vuxna ska läsa böcker skrivna för ungdomar och när det gäller Samira Ahmeds bok Kärlek, hat och andra filter gör jag det definitivt. Det är en bok som behandlar teman som utanförskap och skuld, men också kärlek. En på ytan omöjlig sådan.

Huvudpersonen Maya är 17 år och född i USA. Ändå ses hon ibland som något av en främling. Hennes föräldrar är nämligen muslimer från Indien och de lever efter de håller starkt på sina traditioner. Det betyder att Maya förväntas träffa en muslimsk man med indiskt ursprung och självklart att hon ska satsa på en karriär som advokat eller något annat ”riktigt” yrke. Maya själv vill utbilda sig inom film och den hon är kär i är ingen föräldrarna skulle acceptera.

De ”vanliga” generationsklyftorna alltså, men Kärlek, hat och andra filter tar en annan, mer brutal och smärtsam väg när ett attentat sker i närheten av samhället Maya och hennes familj bor i. Den som misstänks ligga bakom det delar efternamn med dem och det gör att hatet spiller över.

Det jag tycker mest om med Samira Ahmeds debutbok är kanske hur skickligt hon balanserar ”vanliga” tonårsproblem med de problem som kan uppkomma då traditioner inte riktigt är kompatibla med samhället runt omkring. Nyanserna finns där och det är ovanligt. Dessutom lyckas hon undvika det sockersöta och orealistiska som ofta finns i berättelser där traditionella föräldrar ska omvändas. Kärlek, hat och andra filter är helt enkelt en väldigt bra bok, som jag själv slukade på några timmar. Läs den du också.

 

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen