Dagens kulturella VM-spaning Marocko

Idag spelar Marocko sin sista gruppspelsmatch mot Spanien, men även om de skulle vinna är det omöjligt för dem att ta sig vidare från gruppen. Hög tid att göra en kulturell spaning på detta nordafrikanska land alltså.

En av mina favoritförfattare Abdellah Taïa kommer från Marocko. Hans senaste bok Den som är värd att bli älskad kom i vintras och finns på min läslista inför sommaren. Taïa är Marockos första öppet homosexuella författare och hans böcker handlar ofta om identitet och sexualitet.

Flera av Tahar Ben Jellouns böcker har översatts till svenska, men jag har ännu inte läst någon. Mest lockar Med sänkt blick och Vad är rasism? Samtal med min dotter.

Muriel Barbery föddes i Casablanca, men hon bor nu i Paris. Hon har också bott långa perioder i Japan och Nederländerna. Varje gång jag skriver om Barbery får jag lite dåligt samvete. Jag absolut älskade hennes Igelkottens elegans, men har sedan dess inte läst någonting av henne.

Leila Abouzeid är den första kvinnliga författare som översatts från arabiska till engelska. Det låter otroligt att det inte skedde förrän 1989, då hennes bok The Year of the elephant översattes. Att skriva på franska var otänkbart för henne, då det är ett kolonialspråk.

Edith Wharton tillbringade slutet av första världskriget i Marocko och utkom med boken In Morocco 1920. Det låter som en riktigt spännande reseskildring. En reportagebok som låter intressant är En hedersam kvinna av Jennie Silis där hon undersöker situationen för kvinnor som föder barn utom äktenskap.

Ester Freuds roman Hideous Kinky handlar om femåriga Lucia som följer med sin äldre syster och mamma till Marrakech i mitten av 60-talet. Genom Lucias ögon får vi uppleva en annorlunda resa. En fascinerande bok som också blivit film. Den har jag dock inte sett.

Tina Johnston har skrivit två böcker om Kate som i Tomorrow, Insha’Allah åker en helg själv till Marrakech och i Couscous med Pauline åker till landet med ett uppdrag som resereporter.

María Dueñas bok Tiden där emellan är inte speciellt bra egentligen, men skildringar av Marocko under 30-talet är intressant.

Det här var min kulturella spaning. Mycket litteratur idag. Vad vill du lägga till?

4 reaktioner på ”Dagens kulturella VM-spaning Marocko”

    1. Vill verkligen läsa den! Vad bra att det funkar med kommentarer igen. Håller tummarna för att problemen med bloggen är lösta nu.

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.