Så himla tråkigt att Spanien åkte ut mot Ryssland, men inget av lagen spelade speciellt bra och hemmapubliken gjorde nog sitt till. Jag har inget emot att ”storlagen” åker ut, men de får gärna göra det mot lag som spelar rolig fotboll. Men nu är det som det är, Spanien är borta och det är dags för en kulturell spaning. Den schweiziska är färdigskriven och jag hoppas få anledningen att publicera den imorgon.
I Lena Ackebos Världens vackraste man drar systrarna Mona och Barbro till Mallorca på semester. En ganska misslyckad sådan för Barbro, men bättre för Mona som träffar världens vackraste man. Just nu läser jag tredje boken Darling Mona och tycker lika mycket om Mona som jag tycker illa om Barbro.
Även detta går över av Milena Busquets är en charmig bok om Blanca som just mist sin mor. På Bokmässan visade det sig dock att författaren kanske inte var lika charmig, vilket påverkade min syn på hennes böcker. Tur att jag hann läsa i alla fall en dessförinnan.
Den senaste spanske nobelpristagaren var Camilo José Sela som tilldelades priset 1989. Jag har faktiskt knappt hört talas om honom och än mindre läst någonting. Bikupan finns på svenska och låter riktigt bra.
Ernest Hemingway har skrivit massor, men jag har bara läst ett par av hans böcker (faktiskt läser jag just nu, sedan typ ett halvår tillbaka hans En fest för livet, det går trögt). Och solen har sin gång utspelar sig i Spanien. Även George Orwell har skrivit om Spanien i sin Hyllning till Katalonien.
Man Booker Internationals listor är bra för att hitta författare från världens alla hörn. I år hamnade Antonio Muñoz Molina på den korta listan med Like a Fading Shadow medan Javier Cercas The Impostor och Gabriela Ybarras The Dinner Guest fick nöja sig med placeringar på den långa listan.
Almudena Grandes är en spansk författare som lockar. Hennes Manolitas tre bröllop låter riktigt spännande. Jésus Carrascos Flykten har jag också tänkt läsa sedan boken var ny. Snickarpennan av Manuel Rivas verkar vara en internationell snackis och kanske något att upptäcka.
Bara böcker för mig. Vad vill du lägga till den kulturella spaningen?
Jens Nordenhöks nyöversättning av Don Quijote är fin – man får se upp och inte köpa de gamla översättningarna som flitigt ges ut. Vill man få lite genusperspektiv på den gamla riddaren, så är det här en bra bok (även för lärare):
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2017/09/genusperspektiv-pa-vasterlandska.html
Tack för tips! Gillar Don Quijote, men har inte läst den nya översättningen (tror jag).
Hemingway är intressant, han var ju med i spanska inbördeskriget och en av hans fruar är med i boken och filmen ”Klockan klämtar för dig” (For Whom the Bell Tolls 1940) , Martha Gellhorn har skrivit en egen bok ”Liana”.
Filmen visas i svtPlay ibland, men Ingrid Bergman:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2015/10/hemingways-klockan-klamtar-for-dig-med.html
”En vinter på Mallorca” av George Sand är intressant, en fransk feminist, reseskildring om Mallorca 1838:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2014/10/en-vinter-pa-mallorca.html
Tack för tips! George Sand skulle jag vilja veta mer om.
det värsta med spaningarna är att en hittar så mycket en verkligen vill läsa.
här kommer min spaning: https://mrscalloway.blogspot.com/2018/07/dagens-kulturella-vm-spaning-spanien.html
Det värsta och det bästa!