Danmark tog sig vidare från sin grupp och mötte Kroatien i åttondelen i en ganska så tråkigt match, som slutade riktigt tungt för Danmark. Jag har sällan sett så bra målvakter, men å andra sidan sällan så kassa straffar heller. Nerverna utanför helt klart. Danmark är alltså ute och därför handlar dagens VM-spaning om dem.
Inger Christensen är en favorit och tidigare i år läste jag hennes Ljus, som jag skrev om på Kulturkollo. Mest tycker jag om Alfabet och just nu har jag Fjärilsdalen hemma från biblioteket. Det är en tvåspråkig utgåva som jag ser fram emot att läsa.
Jens Christian Grøndahl är en dansk författare jag läst ganska mycket av. Mest kommer jag ihåg Tystnad i oktober och Lucca. Han är nu aktuell med Ofta är jag lycklig som kom ut i april.
Du försvinner av Christian Jungersen är en riktigt bra bok och en författare jag vill läsa mer av. Undantaget låter väldigt bra.
Jussi Adler-Olsen skriver deckare som många gillar. Själv har jag bara läst den första Kvinnan i rummet, men kan absolut tänka mig att läsa mer. Det har totalt kommit ut sju böcker i serien om Avdelning Q. Senaste boken Hon tackade gudarna är dock fristående.
Carsten Jensen är en författare jag tänkt läsa något av hur länge som helst, men det har inte blivit av. Han är nu aktuell med Kriget som inte har något slut om Afghanistan. Annars är det väl Vi, de drunknade som är hans mest kända bok.
En av oss sover av Josefine Klougart hyllades av alla, men jag gillade den sådär. Sedan dess har jag inte läst något mer av henne, men det kanske jag borde.
Om Danmark handlar Lena Sundströms bok Världens lyckligaste folk, som knappast målar upp en ljus bild av landet där ett främlingsfientligt parti tillåts kontrollera politiken. En bok som är väl värd att läsa.
Som alltid när det gäller film är mina favoriter hopplöst daterade. Jag är svag för Mads Mikkelsen och första filmen jag såg med honom var superläskiga Pusher. Det var på en filmfestival i Göteborg och jag var hyfsat rädd under promenaden hem över Masthuggsberget till Majorna sent på kvällen. Den sitter kvar fortfarande, men jag har faktiskt inte vågat se fortsättningsfilmerna.
Regissören Susanne Bier är annars en favorit som gjort många bra filmer. Även där dyker Mikkelsen ofta upp. Jag tycker mycket om såväl Efter bröllopet som Älskar dig för evigt.
Tv-serien Bron borde jag verkligen se, men det har jag ännu inte gjort. Även här blir det gamla favoriter som får stå i fokus. Det går nämligen inte att bortse från fantastiska Matador, som sändes första gången med början 1978. Jag skulle verkligen vilja se om den.
Lite färskare är Nikolaj och Julie om sex vänner med fina skådespelare. Jag är helt klart mer förtjust i dramaserier än actionserier. Gamla Mordkommissionen var ett undantag (Mikkelsen igen) och så tyckte jag om serierna Anna Pihl och Dicte, mycket tack vare fantastiska Iben Hjejle, som också hade en roll i High Fidelity. Tydligen är hon också med i nya The Rain, som finns på Netflix. Ännu ett skäl att börja titta på den.
Carsten Jensen tycker jag mycket om, men omfånget på hans böcker avskräcker lite.
Åh, Nikolaj och Julie gillade jag väldigt mycket. Vore kul att se om.
Vill verkligen läsa Jensen, men håller med, tjocka böcker avskräcker. Kanske något som funkar i sommar ändå!
Inger Christensen är en av favoriterna, Suzanne Brøgger, Jakob Ejersbo m.fl:
https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/01/danmark-topplista-v5.html
Har bara läst en bok av Brøgger och den var väldigt märklig. Tror jag får pröva någon annan.
nu funkar länken:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/07/danmark-kulturell-spaning.html
här kommer min spaning. https://mrscalloway.blogspot.com/2018/07/dagens-kulturella-vm-spaning-danmark.html Danmark var ganska lätt.
Matador har jag sett om. den var lika bra andra gången.