Frank, kärleken och skivbutiken av Rachel Joyce utspelar sig i slutet av 80-talet i Thatchers England. På Unity Street i ett område någonstans i en industristad som förfaller finns några eldsjälar som håller fanan högt. En av dem är Frank som driver en väldigt speciell skivaffär. Trots att cd-skivor är det nya vägrar han att sälja dem. Frank satsar istället helt på vinyl och hans mål är att varje skiva ska hitta sin perfekta lyssnare. Han sorterar sina vinylskivor på ett för andra kanske ologiskt sätt, men för honom handlar det inte om att följa alfabetet, utan de känslor musiken väcker. Frank är en riktig musikterapeut och hans butik går det att lyssna på skivor som ger precis det som den som lyssnar behöver.
Franks kärlek till musik kommer från hans barndom med en minst sagt excentrisk mor. Hennes lp-skivor utgjorde grunden i hans nu imponerande samling, som han så generöst delar med sig av. Målet är inte att bli rik och rik blir han inte heller. I alla fall inte i pengar. Däremot har han byggt upp en egen värld i den lilla skivbutiken och en dag kliver en okänd kvinna in genom dörren till Fransk värld. En kvinna som kommer att få stor betydelse i hans liv.
Frank, kärleken och skivbutiken är en otroligt charmig bok i Nick Hornbys anda där musiken och kärleken står i centrum. Karaktärerna är lätta att tycka om och miljön höjer stämningen ytterligare. Extra överraskad blev jag över hur mycket jag tyckte om den här boken, men tanke på att den bok jag tidigare läst av Joyce inte ens blev utläst. Kanske borde jag ge Harold Fry en ny chans.
Charmigt. Upptäckte att en på mitt jobb faktiskt lyssnar på vinyl, som en musikritual, ungefär som andra dricker thé. Jag trodde att det var utdött.
Låter mysigt ändå. Har tyvärr inte min skivspelare kvar.