Marika Carlsson berättar i den självbiografiska Såna som du ska inte va här om livet som adopterad och på många sätt annorlunda än genomsnitts-Svensson. Det handlar dels om hennes etiopiska ursprung, men också om att hon är pingstvän med allt vad det innebär i synen på andra människor och vad som är rätt och fel.
En del av berättelsen känner jag igen från Carlssons sommarprat 2012, där resan till Etiopien 2006 också beskrivs. Det är ju inte så att en människa känner sig hemma på en plats hon aldrig besökt bara för att hon råkar vara född där. Inte heller att allt faller på plats för att besöket genomförs. Att höra till, men aldrig helt, går som en röd tråd genom Såna som du ska inte va här och det är stundtals smärtsamt att följa det sökande efter sig själv, som verkar ha varit en betydande del i Carlssons liv.
Att bli komiker var kanske mer att komma hem, än att besöka Etiopien. På scen hittar Marika Carlsson till en del av sig som känns äkta. Ännu bättre blir det när hon, trots sin homofobi, faktiskt erkänner för sig själv vem hon vill älska.
Såna som du ska inte va här är en ärlig, men inte navelskådande, självbiografi. Jag skrattar en hel del, men blir också berörd av det Marika Carlsson berättar.