Björn Wiman leder ett samtal med Elisabeth Åsbrink, aktuell med Orden som formade Sverige, Göran Everdahl, aktuell med Boken om lagom och Henrik Berggren aktuell med Landet utanför, första delen i en planerad trilogi om Sverige under andra världskriget.
Att ordet lagom skulle komma från vikingatiden är något det inte finns några som helst belägg för. Istället härstammar det från 1600-talet och betyder ungefär ”enligt reglerna”. Att Sverige skulle vara så lagom är inte heller sant, då vi på många sätt är ett extremt land. En bild vi inte alls vill ställa upp på.
Åsbrink menar att det här med lagom är ett fekjbegrepp för Sverige. Många mår dåligt, så dåligt att de äter antidepressiva mediciner. Berggren påpekar dock att Sverige ändå var ganska lagom på 30-talet, med ett balanserande rent ideologiskt.
Samtalet utgår ifrån några begrepp som är typiskt svenska och på kaffets dag blir ett av dem självklart kaffe, något som blivit tydligt under talmansrundorna i veckan då alla partiledare skulle bjudas på kaffe och kaka, dvs fika. Just ordet fika är något som exporterats.
Henrik Berggren skyller på nykterhetsrörelsen, då kaffet ersatte spriten. Redan på 30-talet var svenskarna världsextrema kaffedrickare. Everdahl tror också på nykterhet som orsak till kaffedrickande, vilket skedde redan då islam spreds under Medeltiden. I Åsbrinks bok tar alkoholen istället plats, eller iaf Helan går. Sveriges inofficiella nationalsång och faktiskt den officiella vid ett hockey-VM på 50-talet.
Naturen är också viktig för svenskar. Vårt oberoende förknippat just med naturen och Midsommar som en av de få högtider som inte var religiösa. Vi hämtar kraft från naturen, snarare än i religionen. Den svenska drömmen är, enligt Everdahl, att befinna sig i gläntan eller vid havet. Den svenska drömmen är inget slott, utan snarare en röd stuga, gärna utan ett öre i skuld. Våra sommarhus representerar inte någon lyx, utan tvärtom något anspråkslöst och naturnära.
Från naturen och allemansrätten tar Björn Wiman ett, i alla fall enligt honom, logiskt steg till sex och relationer. Det fria förhållandet grundas redan av Carl Johan Love Almqvist i Det går an, något som Berggren skrivit om och Åsbrink hänvisar till i sin bok. Det är en icke-bunden kärlek som går att lämna när man vill. Den svenska synden som begrepp finns alltså tidigare än 60-talet och vi ligger ofta steget före andra länder t.ex. i filmer,
Bilden av Sverige är en kombination av den vackra naturen, sexfixeringen och den höga självmordsfrekvensen. Helt klart lite märklig att förhålla sig till.
Avslutningsvis diskuteras de svenska värderingar, som stått i centrum de senaste åren. Att de finns är Åsbrink helt säker på, vilket hon säger att alla som inte vuxit upp med svenska föräldrar är extra medvetna om. En värdering hon tycker om är den om är den om patrioten som den som kämpar för det allmänna, istället för sina egenintressen. Berggren säger att han har problem med begreppet svenska värderingar, utan vill kalla det universella värderingar som är extra starka i Sverige. En värdering som vi definitivt har, säger Everdahl är vår fixering vid lagar och regler och det ligger något i det.
Tack för sammanfattning! Vilket överraskning att Helan går varit officiell nationalsång.
Visst är det! Vill verkligen läsa Åsbrinks bok.