De tre syskonen Isma, Aneeka och Parvaiz står i centrum i Kamila Shamsies bok Vår älskade. Historien börjar när Isma ska resa till USA och missar planet för att hennes bagage blir genomsökt i tullen och hon dessutom tvingas svara på tusen mer eller mindre märkliga frågor. Inte så överraskande kanske, då hon har pakistanska rötter och dessutom bär slöja. Faktiskt hade hon förutsett just detta och hennes syster har förberett henne. Att det skulle gå så långt att hon faktiskt inte skulle komma iväg hade däremot ingen av dem förutsett. Som tur är känner personen som arbetar i biljettdisken igen sig och bokar om biljetten.
Isma kommer i alla fall till USA och lyckas skapa sig något slags liv. På ett café träffar hon Eamonn, som också han har rötter i Pakistan och dessutom är son till Karamat Lone, en högt uppsatt politiker i Storbritannien. När Eamonn reser tillbaka till London tar han med sig m&m:s till Ismas granne tant Naseem och det är där han för första gången träffar Aneeka.
Att vara annorlunda och misstänkliggjord är ett centralt tema i Shamsies bok. Syskonen hanterar det på helt olika sätt och brodern Parvaiz väljer den mest extrema vägen i ett försökt att hedra sin döde far som var jihadist. Ingen av systrarna vet var han befinner sig och egentligen inte heller vad han gör.
Vår älskade är Kamila Shamsies åttonde bok, men den första av henne jag läser. På engelska heter den Home fire (mycket bättre än den svenska titeln som är en märklig översättning) och tilldelades Women’s Prize for Fiction 2018. Boken är en nytolkning av Sofokles tragedi Antigone, men jag vet för lite om den för att kunna uttala mig om likheterna. Däremot vet jag att Kamila Shamsie skrivit en riktigt bra och viktig bok, som verkligen handlar om ett stort problem i vår tid. När integrationen brister och invandrare ses som andra klassens medborgare, eller till och med som farliga individer är risken att de som ändå inte räknas vänder sig emot det samhälle som vill utesluta dem. Shamsie ursäktar ingenting, men har modet att vrida och vända på den enkla sanning som många tyvärr tror på.