De hemlösa katterna i Homs

De hemlösa katterna i Homs är skriven av Eva Nour, en pseudonym för en svensk journalist som befann sig i Paris 2015 för att rapportera om terrordåden. Där träffade hon Sami, en man från Syrien och det är hans berättelse som blev De hemlösa katterna i Homs. Skildringen av det krigsdrabbade landet är tung att läsa, men viktig och välskriven. Vi får lära känna riktiga människor, inte bara de anonyma offer som det berättas om på nyheterna.

Sami växer upp i en medelklassfamilj i Homs i Syrien, där Baathpartiet styr på ett sätt som begränsar folkets frihet, men där livet ändå är relativt gott att leva. Datorer och internet är en stor del av hans liv och han startar ett företag tillsammans med några vänner som erbjuder ett alternativ till det statliga nätet. Olagligt självklart, men det är ingenting Sami reflekterar så mycket över tills det en dag knackar på dörren och säkerhetspolisen står där. Eftersom den server Sami och hans vänner använder finns i Israel anklagas de för att samarbeta med israelerna. Sami försöker fly till Dubai, men misslyckas.

Det är nu Sami tvingas in i armén. Han ska göra militärtjänst och den kommer att förlängas på grund av kriget. Egentligen är Sami tillsammans med sin flickvän Sarah, en del av kampen mot Assad-regimen, men det kan han självklart inte berätta om. Hans uppgift är att rita kartor för att regimens styrkor ska kunna ta sig in i städer på snabbast möjliga sätt. När han får ett sms från sin flickvän om att hon och andra demonstranter blir beskjutna inser han att Syrien blivit ett land där presidenten beordrar att det egna folket ska beskjutas. Kampen mellan att lyda order och att kämpa för det han tror på sliter Sami sönder och samman. När militärtjänsten är över ser han det som sin uppgift att ta bilder på allt hemskt han ser och sprida bilderna till resten av världen. Det är också som fotograf han reser till Paris 2015 och träffar Eva Nour.

De hemlösa katterna i Homs är en gripande skildring av ett vidrigt krig. Alla krig är självklart vidriga, men här förstörs ett land av den egna regimen. Sami stannar länge i det belägrade Homs och är med om de mest fruktansvärda saker. Det är bra att berättelserna inifrån börjar hamna i böcker, så att fler får uppleva krigets fasor. Om inte annat för att förstå att de som flytt hit inte gjort det av något annat skäl än att de inte haft något val. En av dem som flydde var den elev från Homs som hjälpte mig att skriva ett inlägg på Kulturkollo 2015. Läs gärna det.

 

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen