Nej, sommaren är inte över ännu, men eftersom jag börjat jobba känns det ändå lite så. Jag har därför satt ihop en lista med de bästa böckerna jag läst i sommar och det är ganska många eftersom jag totalt läste 38 böcker sedan jag slutade jobba i juni fram tills jag började jobba i förra veckan. Jag har valt ut de femton bästa.
Pachinko av Min Jin Lee är en tegelsten, men en ganska lättläst sådan som gjord för att sluka. Vi får följa en koreansk släkt under flera generationer under 1900-talet. En stor del av tiden lever de i exil i Japan. Mycket bra, intressant och välskriven.
An American Marriage av Tayari Jones är berättelsen om Roy och Celestial som är relativt nygifta när Roy blir dömd för ett brott han hävdar att han inte begått. Genom brev försöker de behålla någon slags relation, men det är inte alldeles enkelt. I höst kommer den ut på svenska med titeln Ett amerikanskt äktenskap, utgiven av Bokförlaget Forum. Läs den!
Kring denna kropp av Stina Wollter är en viktig bok om kroppsfixeringen i samhället och hur det påverkar oss på olika sätt. Den handlar också om folk som inte kan låta bli att bete sig som svin i sociala medier och kanske på andra platser också. Läsvärd!
The Lost man av Jane Harper är mer ett familjedrama än en deckare och miljön mitt ute i the Outback mitt i Australien är fascinerande. Familjefadern Cameron hittas död vid en grav av sina två bröder Bub och Nathan. Ingen vet vad som har hänt, men mycket är märkligt. På svenska heter den En förlorat man och ges ut i början av oktober av Bokförlaget Forum.
Pojken som följer sin skugga av Kadir Meral. Mycket bra bok om Memo som bor i Angered och möter en ny värld när han börjar studera till lärare på universitetet. En bok om identitet, kulturkrockar och att våga följa sin egen väg. En både bra och viktig bok som balanserar den svartvita debatten om kultur, integration och invandring.
Dödligt arv av Rachel Rhys. Underbar miljö och gamla hemligheter på franska rivieran. Året är 1948 och Eve Forrester, en ung och ganska olycklig kvinna, får ett oväntat arv av en person hon aldrig hört talas om. Trots protester från både sin man och sin mamma beger hon sig till Nice för att ta reda på mer.
Herravälde av Elin Olofsson är en fantastisk roman som utspelar sig 1921 när kvinnor just ska få rösta, men ändå inte har samma rättigheter som män. Huvudpersonen Alice får dock ta väldigt mycket mer ansvar när hennes man drabbas av ett slaganfall.
De hemlösa katterna i Homs av Eva Nour handlar om Sami och hans upplevelser i krigets Syrien. En brutal och ibland väl detaljerad berättelse, men å så viktig. Vi behöver få veta mycket mer än det lilla som når våra nyhetskanaler. En välskriven och läsvärd bok.
Tjänster och gentjänster av Sophie Kinsella för att bra feelgood är ett måste på sommaren och faktiskt alla tider på året. Boken huvudperson kallas Fixie för att hon fixar allt och är en trevlig bekantskap. Tillsammans med sin familj driver hon butiken Farrs, som väl går sådär.
Den som lever stilla av Leonora Christina Skov. En självbiografisk bok om en mamma och en uppväxt. Författaren skriver också personligt om att skriva en bok om sina föräldrar och om det verkligen är okej att göra det. Mycket bra och inte lik något annat jag läst, för trots att jag läst en hel rad beskrivningar av olyckliga uppväxter är det här så mycket mer.
When I hit you av Meena Kandasamy är en autofiktiv bok om en ung författare som gifter sig med en ansedd man som arbetar på ett universitet. När de gifter sig förändras allt och han gör sitt bästa för att krossa henne genom såväl psykisk som fysisk misshandel. Kanske den bästa bok jag läst om våld i nära relationer. Obehaglig och välskriven.
Skäl att fortsätta leva av Matt Haig är ännu en självbiografisk bok och den handlar om att leva med depression och ångest. Jag kände igen sorgligt mycket och är glad över att någon annan kunnat sätta ord på det vi så sällan pratar om och när vi gör det inte riktigt vet hur vi ska beskriva.
Själarnas ö av Johanna Holmström är en bok om tre kvinnor på mentalsjukhuset på Själö. Dels patienterna Kristina och Ellie, men också sköterskan Sigrid. Deras öden är intressanta och speciellt berättelsen om Kristina känns i hjärtat. Hon hamnar på Själö 1891 efter att ha dränkt sina barn.
Villa Havsbris av Caroline Säfstrand är en känslofylld och välskriven bok om Sophie som återvänder till sin hemort från sitt hektiska liv i Berlin för att begrava sin mor. Oväntat ärver hon Villa Havsbris, ett kurhotell som släkten drivit och som Sophie var säker på hade sålts. Hon annonserar efter hantverkare som kan renovera mot mat och boende och ett udda gäng skapas.
Hej då, vi ses väl? av Linda Åkerström är en bra och trevlig bok för unga vuxna om att våga välja sin egen väg i livet. Huvudpersonen Nora drömmer om att gå en konstutbildning, men vågar inte riktigt lämna tryggheten i Bergvik, trots att hon avskyr stället. Det är sommaren efter studenten och hon har fått jobb inom hemtjänsten. Inte drömjobbet, men hon lär sig mycket, inte bara rent yrkesmässigt.
Vilka är de bästa böckerna du läste i sommar?
Photo by Taylor Simpson on Unsplash