10 böcker om andra världskriget

Igår var det åttio år sedan andra världskriget bröt ut och självklart borde listan publicerats då, men istället klurade jag på den då och nu får ni ta del av den. Vi räknar krigsutbrottet från 1 september 1939 då Tyskland invaderade Polen och därmed satte igång en rad aktörer och ett krig. Egentligen var det bara den sista droppen, liksom skottet i Sarajevo blev den avgörande händelsen som satte igång världskriget dessförinnan. När jag undervisar i historia brukar jag istället hävda att världskrigen hör samman och att de började 1870 i och med det tyskfranska kriget. Listan nedan fokuserar däremot helt på åren kring det andra världskriget.

En ö i havet av Annika Thor är första delen i serien om systrarna Steffi och Nelli som kommer till den göteborgska skärgården som krigsbarn. En serie jag läste som vuxen, men som jag önskar hade funnits då jag var barn.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson börjar i nutid när den nu gamla Miriam blir uppvaktad på sin födelsedag av sin familj. Hon avslöjar då att hon inte alls heter Miriam och läsaren förflyttas till tiden för andra världskriget och får ta del av hennes öde.

Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian tillhör mina absoluta barndomsfavoriter. Berättelsen om Will som evakueras från London och placeras hos den buttre änklingen Mister Tom är fantastisk.

När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka berättar en historia om en japansk familj i USA som efter attacken mot Pearl Harbour flyttas till ett läger. En bra bok om en del av historien som sällan uppmärksammas.

Mannen utan öde av Imre Kertész är nobelpristagarens berättelse om hur han som pojke placerades i ett av nazisternas förintelseläger. En stark skildring av en vidrig vardag.

Besked från Berlin av Otto de Kat är en berättelse om en familj som befinner sig i olika delar av Europa under kriget. Boken utspelar sig 1941, då Operation Barbarossa snart ska genomföras.

En farofylld överfart av Rachel Rhys handlar om några passagerare som reser med båt till Australien. Året är 1939 och flera av dem hoppas kunna starta nya liv Down Under.

Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson drar paralleller mellan vår tid och andra världskriget och visar att vi aldrig får sluta kämpa för att nazismen aldrig ska få spridas i vårt samhälle igen.

Krigets vindar av Herman Wouk är ännu en ungdomsfavoriter som jag läste om och om igen. Oklart om den hade varit lika bra nu, men i minnet är den fantastisk.

Mannen med sälgpiporna av Nevil Shute publicerades mitt under kriget och handlar om en äldre man som är i Frankrike när kriget bryter ut och får i uppgift att ta med fem barn därifrån till Storbritannien.

 

Vill du ha fler tips rekommenderar jag listan som vi publicerade på Kulturkollo vid 70-årsjubileet för krigsslutet. Du hittar den här.

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen