10 bra filmer om andra världskriget

Jag är inte riktigt redo att släppa 80-årsdagen för andra världskrigets start och därför listar jag idag tio spelfilmer om andra världskriget som jag sett och tyckt om. Det finns självklart många fler filmer än de tio på listan. Kanske har du någon favorit som saknas? Fyll gärna på i kommentarerna.

Pianisten (2002) är en film som utspelar sig i Warsawas ghetto under kriget. En verklighetsbaserad och gripande film.

Schindlers List (1993) också detta en film baserad på verkliga händelser. Schindlers fabrik låg i Krakow och den är idag ett museum.

Undergången (2004) är en fantastisk film om Hitlers sista dagar i bunkern. Bruno Ganzs porträtt av Adolf Hitler berör.

Sound of Music (1965) är i första hand en musikalfilm, men kriget finns hela tiden i bakgrunden och i slutet är det väldigt påtagligt.

Livet är underbart (1997) är berättelsen om en far och hans son och det äventyr som fadern försöker övertyga sonen att koncentrationslägret är. En helt otrolig film som tilldelades flera Oscars 1999, bland annat för bästa utländska film.

Casablanca (1942) ännu en film i krigets skugga, som utspelar sig en bit ifrån men ändå så nära.

Pojken i randig pyjamas (2008) är en gräslig film om en pojkes liv i anslutning till ett koncentrationsläger och en annan pojkes liv i det. Naiviteten som präglar filmen gör den extra gripande.

Sophies val (1982) också en vansinnigt obehaglig film, där Sophie tvingas till ett val ingen människa borde utsättas för.

Swing Kids (1993) en film om tyska ungdomar som trotsar systemet och fortsätter att lyssna till amerikansk musik. Bra blandning av det lättsamma och det hemska.

Den engelske patienten (1996) utspelar sig i slutet av andra världskriget när en sköterska vårdar en svårt brännskadad patient. Filmen innehåller också tillbakablickar till kriget och patientens upplevelser i norra Afrika.

Bonus

Vi som älskade varann så mycket (1974) är en film som tar avstamp i andra världskrigets slutskede och under trettio år därefter låter oss följa tre vänner och kvinnan de alla älskar.

 

7 reaktioner på ”10 bra filmer om andra världskriget”

  1. Oj jag trodde verkligen jag sett ALLT i den här genren men Swing Kids har jag helt missat, visste inte ens att den fanns, tack för tips!

    Ett tips jag har är Falskmyntarna ( https://www.imdb.com/title/tt0813547/ ) som handlar om hur man tvingade judar i koncentrationsläger att förfalska brittiska pundet för att kunna skapa inflation och sabba hela deras ekonomi.

    Eventuellt lite spoiligt:

    Dels visste jag inget om att Tyskland försökte detta så det var intressant att se den därför men det var också otroligt hemskt att se hur dubbelt bestraffade de blev. De som förfalskade pengarna var ofta extremt kunniga inom sina respektive fält och eftersom de utförde så pass kvalificerade uppgifter fick de vissa fördelar gentemot andra i koncetrationslägret, exempelvis lite bättre mat och liknande. Detta ledde ju till att de av de andra sågs som svikare och medlöpare. Otroligt hjärtskärande.

    1. Tack för tips! Nu har jag inte sett Swing Kids sedan den var ny och misstänker att den inte åldrats väl. Ändå en intressant historia.

  2. ’Vi som älskade varann så mycket’ är en mycket bra film, men i ärlighetens namn är det ju bara någon enstaka minut i början som utspelar sig under kriget.

    Lägger till tre favoriter:

    ’Den tunna röda linjen’ (1998) Den skildrar USA:s krigföring i Stilla havet. Inte så mycket pangpang, vad jag minns, utan med betoning på soldaternas tankar och hemlängtan.

    *Den engelske patienten’ (1996) Storslagen romantisk film som växlar spelplats mellan Egypten, där ett triangeldrama utspelar sig och Italien, där en döende soldat vårdas.

    ’Hope and Glory’ (1987) En ganska lättsam film om en pojkes uppväxt under blitzen i London. Minnesvärt slut för den som jobbar/jobbat inom skolan.

    1. Det var en nödlösning! Du har bättre förslag helt klart! Tror faktiskt att jag lyfter ett av dem till listan. Hope and Glory hade jag helt glömt, men den minns jag som bra. Den tunna röda linjen är också kanske otydlig i minnet, men Den engelska patienten har jag sett om lite senare. Den får det bli. Tack!

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen