Jag inser när jag studerar mina läslistor att jag har läst väldigt få, nya svenska böcker i år och av dem är det ännu färre som jag tror blir nominerade till årets Augustpris. De böcker som nomineras ska vara utgivna på svenska mellan 22 oktober 2018 och den 20 oktober 2019. Boken måste finnas i handeln senast vecka 43, 2019.
Augustpriset delas ut i tre klasser och de nominerade presenteras senare idag.
Jag kan ibland tycka att det är klurigt att veta vilka böcker som ska nomineras i vilken kategori, men på Augustprisets hemsida finns klara besked.
- Till den skönlitterära klassen ska romaner, novellsamlingar, diktsamlingar samt memoarer och essäer med skönlitterär prägel anmälas.
- Till fackboksklassen ska fackböcker av alla slag samt biografier anmälas.
- Självbiografier ska alltså anmälas till den skönlitterära klassen, medan biografier ska anmälas till fackboksklassen.
- Till barn- och ungdomsboksklassen ska text-, fakta- och bilderböcker för barn och ungdom anmälas.
Trots att jag som sagt läst få böcker har jag försökt mig på någon slags gissning om vilka titlar som kommer att finnas bland de nominerade. Jag har begränsat mig till sex titlar i varje kategori, men i alla tre klasserna hade jag lätt kunnat lista ett gäng titlar till. Jag har fått ställa böcker mot varandra och funderat över hur många kända författare, debutanter, doldisar, diktsamlingar, självbiografiska böcker, författarbiografier, biografier om kända vetenskapsmän, böcker för tonåringar och hur många bilderböcker som det är rimligt att nominera. Till slut har jag kokat ner mina tips till följande 18 titlar och då har jag tippat en del med hjärtat, men också en del med hjärnan.
Skönlitteratur för vuxna
Teonauter av Sam Ghazi
Herravälde av Elin Olofsson
Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort av Erik Rosén
Testamente av Nina Wähä
Vem dödade Bambi? av Monika Fagerholm
I rörelse av Athena Farrokhzad
Fackböcker för vuxna
Osebol av Marit Kapla
Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm
Tidskapslar av Meta Isæus-Berlin
Hovjuvelerarens barn av Gunnar Bolin
Mannen som ordnade naturen av Gunnar Broberg
Ålevangeliet av Patrik Svensson
Barn- och ungdomsböcker
Dyksommar av Sara Stridsberg, illustrerad av Sara Lundberg
Är det nu allt börjar? av Siri Spont
Trollet är inte hemma av Lars Lerin
Under mattan av Sara Lövestam, illustrerad av Per Gustavsson
Folk av Emma och Lisen AdBåge
Bli kvar av Maja Hjertzell
Jag har inte hunnit läsa så mycket som jag brukar, och det jag läst har inte varit direkt omvälvande. Jag tyckte mycket om Herravälde, men sedan Johannes Anyurus roman i den skönlitterära klassen jämför jag allt med den, och alla andra romaner kommer till korta. När jag läste den bara visste jag att den måste få priset, det känner jag inte för någon bok i år. Men många tror på Nina Wähäs roman, så jag skall lägga fram den så den blir prioriterad, kanske är den något alldeles extra. Bland fackböckerna har jag bara lagt märke till Ålevangeliet och Bortom isbjörnens rike, men har inte läst någon av dem. Men räknas Bortom isbjörnens rike som en svensk bok..? Det blir spännande att följa eventet i kväll, dock från skärmen den här gången.
Sant om Bortom isbjörnens rike, den är ju faktiskt översatt. Slarvigt av mig. Fokuserade helt på Granaths bilder. Då får jag lägga till någon annan.