Så här årets vinnare av Augustpriset utsetts och jag har inte läst någon av böckerna. Vill jag göra det? Svar: Absolut, troligen och kanske.
Viktigast först och ett konstaterande att boken som tilldelades priset för årets bästa barn- och ungdomsbok är en bok jag lånat hem, men inte prioriterat. Vänta på vind av Oskar Kroon, utgiven av Brombergs förlag, beskrivs som en poetisk bok och den skulle kunna passa mig. Helt klart en bok jag kommer att läsa.
Årets bästa skönlitterära bok för vuxna läsare blev Osebol av Marit Kapla, Teg Publishing, som också står på läslistan. Tjockleken skrämde, men efter att ha bläddrat tillsammans med en salig skolbibliotekarie insåg jag att den mycket troligt är tämligen snabbläst. Roligt när ett litet förlag ger ut en prisvinnare.
Årets bästa fackbok för äldre läsare blev inte oväntat Ålevangeliet av Patrik Svensson, Albert Bonniers förlag. En bok som egentligen inte lockar nämnvärt, men som verkar så udda att jag nästan måste läsa den ändå.
Bland tidigare vinnare av Lilla Augustpriset finns senare publicerade författare som Katarina Sandberg som nominerades tre gånger och sedan debuterade med fina Vi är inte sådana som i slutet får varandra, Lyra Koli (tidigare Ekström Lindbäck) som nominerades 2007, vann 2008 och faktiskt nominerades till det stora Augustpriset 2014 för sin andra bok Ett så starkt ljus och Ester Roxberg som vann priset 2004. Årets vinnare heter Emma-Karin Rehnman som prisas för novellen En ospelad fiol, som går att läsa här.
De fackböcker som idag lyckas bra innehåller ofta personliga skildringar blandat med fakta. Det gör Ålevangeliet och det gör också boken ”Havsboken” av Morten A. Strøksnes som kom ut för ett par år sedan, på det sättet närmar sig dessa lyckade fackböcker en roman!