Att e-böcker är mitt favoritformat är tydligt och hela 71% av de böcker jag läste 2019 var just e-böcker. Det är dock en liten minskning från förra året och därmed ett trendbrott. De inbundna böckerna har också blivit färre och det märks att jag läst fler pappersböcker främst gällande danska band och pocket/häftade böcker. Förklaringen till det är troligen att vi var hemma mycket under förra våren och sommaren, vilket betyder uteläsning och då funkar pappersböcker fint. Om jag reser är det dock läsplatta som gäller.
Här finns en jämförelse med tidigare år:
I år har jag också fört statistik över hur jag fått tag på böckerna som jag läst. Jag har delat in det i fyra kategorier där hyrt betyder att jag läst eller lyssnat på boken via t.ex. Storytel och Nextory och fått inkluderar både presenter och recensionsexemplar.
Ungefär hälften av de böcker jag läser kommer från de ljud- och e-bokssajter jag använder och en fjärdedel är recensionsexemplar eller böcker jag får av andra. Jag köper förhållandevis få böcker (även om jag helt klart köper fler än jag läser) och läser få lånade böcker (även om jag helt klart lånar fler än jag läser). Det tråkiga med de tjänster för e-böcker som finns är att det är fokus på nya, svenska böcker, vilket påverkar min läsning. Mer om det i senare inlägg.