Riad Satouff är serietecknare och arbetade under tio år på den kända franska satirtidningen Charlie Hebdo. Han har skildrat sin barndom serieromanerna Framtidens arab och jag har just läst den första delen av fyra, varav tre finns översatta till svenska. Satouff föddes i Paris och har en fransk mamma och en syrisk pappa. När han bara är något år gammal flyttar familjen till Libyen där pappan fått en tjänst på universitetet. De möts inte av det muslimska paradis som fadern drömt om, utan ett fattigt land där ingen låser dörrarna, men inte för att det är så säkert, utan för att vem som helst ska kunna flytta in i en tom bostad. Universitetet är inte heller som fadern hoppats, men framför allt är det hans fru som får stå tillbaka. Vi får veta ganska lite om Riads mamma, men förstår snabbt att hon inte trivs med livet i Libyen.
När familjen flyttar vidare till faderns hemland Syrien är de visserligen närmare hans familj, men livet blir inte mycket bättre. Fadern tycker inte alls lika mycket om Hafez al-Assad, främst för att han är alawit och föredrar egentligen Khadaffis Libyen, men inser att det går inte går att skapa sig en framtid där. Att hans fru föredrar Frankrike är ingenting som diskuteras och hon blir mer och mer isolerad. Sonen Riad borde lära sig arabiska och gå i skolan, tycker han, men den ljushåriga pojken med den franska modern får det inte lätt. Inte sällan blir han kallad jude och det är verkligen det värsta någon kan vara. Antisemitismen är brutalt tydlig och helt accepterad som det verkar.
Framtidens arab berättar om platser och samhällen jag vet allt för lite om. Riad Sattouf började skapa sina självbiografiska seriealbum efter arabiska våren, som ett sätt att förklara bakgrunden till de aktuella händelserna i Mellanöstern. Jag dras med i berättelsen, men stör mig lite på plottrigheten och den yttepyttelilla texten. Samtidigt är det här en bok som ger mycket, men som även om den ger svar på vissa frågor, får mig att ställa ännu fler. Jag vill helt klart läsa vidare i serien för att försöka förstå lite mer.