I torsdags var jag på föreläsning och seminarium i den kurs jag läser just nu på Göteborgs Universitet. Kursen är på 5 hp och heter Litteratursamtal och litteratururval i undervisningen och vänder sig till lärare och de flesta av oss deltagare undervisar på gymnasienivå. Det gör att den passar mig perfekt, men kursens enda högstadielärare muttrade lite sist.
Föreläsningen senast hölls av Martin Sandberg som samarbetat med Carl-Johan Markstedt i Känn på litteraturen 3 och 4. Fokus låg på litteratursamtal, men också urval. Boken vi läst var Fiktionens mångfald av Caroline Graese som till exempel handlar om hur olika läromedel för yrkes- och högskoleförberedande program ser ut, vilket mycket troligt även speglar undervisningen. Uppgifter till elever som går på yrkesprogram och anses läsovana handlar mycket om att använda en subjektiv läsart och koppla frågor och uppgifter till erfarenheter snarare än till texten i sig. Ett sådant sätt att arbeta provocerar mig. Visst ska elevernas erfarenheter spela roll i de samtal vi har kring litteratur, men i första hand måste det vara innehållet vi arbetar med. Det är vettigare att ställa en fråga lik ”Vad har du för tankar och åsikter om hur karaktären x agerar i situation y?” än att fråga ”Vad hade du gjort i situation y?”.
Något vi också talade om är de böcker som vi brukar använda i undervisningen och vikten av att bygga upp ett bibliotek av böcker som vi tycker om, ger vettig undervisning och brukar funka med elever. Att som lärare faktiskt ha en relation till de böcker som eleverna ska läsa är viktigt, det håller jag verkligen med Martin Sandberg om, liksom att boken med största sannolikhet kan funka i just den grupp som ska läsa den. Det är därför det inte räcker med några titlar per årskurs, utan urvalet måste vara större än så.
Även om jag listat ett stort antal böcker som jag tycker passar att läsa med elever är det långt ifrån lika många som jag använt aktivt i min undervisning. Jag tänkte därför presentera de böcker jag brukar använda i undervisningen på gymnasiet. Vissa har jag läst i helklass, andra har eleverna läst i mindre grupper och jag har istället fyllt på med noveller för att skapa en gemensam texterfarenhet utifrån det tema eller den genre som böckerna de läser tillhör. Jag har också lagt till några titlar som jag tror skulle kunna funka, men som jag ännu inte testat i helklass eller i grupp. Vissa av dem planerar jag att läsa med elever under våren eller nästa år.
Böcker jag använt i helklass
När hundarna kommer, Jessica Schiefauer (2015) (Svenska 1)
Har funkat fint i Svenska 1, men nackdelen är att många läst den redan innan. Det är dock en bra bok med mycket att diskutera kring agerande, relationer och makt.
Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad (Svenska 1)
Leder till många intressanta diskussioner kring familj och traditioner, samt hur man ska leva sitt liv.
Jack av Christina Lindström (2016) (Svenska 1)
En riktigt bra bok om Jack, som tror sig ha funnit kärleken när det förflutna hinner ikapp honom. Mycket att diskutera kring identitet och grupptryck.
Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler (2015) (Svenska 3)
En ganska komplicerat uppbyggd bok men det finns otroligt mycket att diskutera utifrån den. Mina elever i Svenska 3 har just läst.
Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson (2014) (Svenska 3)
Det tog lite tid för eleverna att komma in i den här boken, men många tyckte om den och den berättar helt klart en viktig historia.
Böcker som eleverna läst i mindre grupper
Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt (2014) (Svenska 1 och Svenska 3)
En bok som handlar om relationen mellan en tonårsflicka och hennes morbror, men också mellan henne och morbroderns för henne okända partner. Boken utspelar sig under 80-talet och en av huvudpersonerna drabbas av Aids.
Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn (2014) (Svenska 1)
En rolig bok med allvarlig botten som berör teman som vänskap, identitet och kärlek. Sådana böcker behövs verkligen.
Onanisterna av Patrik Lundberg (2014) (Svenska 1 och Svenska 3)
Vad händer när du går från att vara en cool kille till att bli en ganska misslyckad figur? Hur gör du när du förälskar dig i någon som är helt annorlunda än de du brukar träffa? Det här är en fin bok om att hitta sig själv utan att dissa allt som man förut var.
Pojkarna av Jessica Schiefauer (2011) (Svenska 1 och Svenska 2)
En idéroman som verkligen utmanar elevernas sätt att tänka. Leder till många intressanta samtal kring kön och identitet.
Jag, En av David Levithan (2012) (Svenska 1)
Ännu en idéroman som leder till intressanta samtal kring identitet, genus, kärlek och vänskap. Inte helt ny längre och många har läst.
Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf (1891) (Svenska 2)
En Herrgårdssägen av Selma Lagerlöf (1899) (Svenska 2)
Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf (1904) (Svenska 2)
Körkarlen av Selma Lagerlöf (1912) (Svenska 2)
Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf (1914) (Svenska 2)
Se inlägg om läsning av Selma Lagerlöfs böcker här.
1984 av George Orwell (1948) (Svenska 2)
En kusligt aktuell klassiker som många elever gillar, men som jag tror är för svår att använda i helklass.
Kallocain av Karin Boye (1940) (Svenska 2)
Dystopi som andas 40-tal men också nutid. Brukar uppskattas av elever.
Fler klassiker som mina elever uppskattat hittar du här.
Memorys bok av Petina Gappah (2017) (Svenska 3)
Som jag tror blir helklassläsning nästa år i Svenska 3. En riktigt bra bok om Memory som sitter fängslad i Zimbabwe anklagad för att ha mördat en vit man.
Vi av Kim Thúy (2016) (Svenska 3)
En bok om flykt och att återse sitt gamla hemland som vuxen. En riktigt bra bok som har funkat bra i undervisningen.
Vi kom över havet av Julie Otsuka (2015) (Svenska 3)
En kollektivroman om en grupp japanska kvinnor som reser med båt till USA för att gifta sig med japanska män de aldrig sett. Intressant både till form och innehåll.
När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka (2014) (Svenska 3)
En bok som utspelar sig under andra världskriget när japaner i USA sätts i läger. Intressant rent historiskt och jag är sugen på att läsa den i helklass nästa år och koppla den till min undervisning i Historia 1b.
Böcker jag vill använda i undervisningen
Bli kvar av Maja Hjertzell (2019)
En kortroman om två ungdomar från en mindre ort som har helt olika syn på hur de ska leva sina liv, men samtidigt inte vill mista varandra. Väldigt fin bok.
Inte som du, Johanna Schreiber, Ida Ömalm Ronvall (2020)
Kanske lite övertydlig, men ändå väldigt underhållande och bra om ett samhälle med helt andra könsroller än vi. Tror den leder till många spännande samtal.
Pojken som följer sin skugga av Kedir Meral (2019)
Ett mer balanserat alternativ till Stjärnlösa nätter och dessutom utspelar den sig i Göteborg vilket troligen ger eleverna en extra dimension.
Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk
Jag är sugen på att utveckla mitt Nobelpristagartema och eftersom jag nästa år kommer att ha en exceptionell trea hade det varit intressant att testa att läsa denna mycket udda bok av Olga Tokarczuk.
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg (1905)
Enstaka elever har läst Doktor Glas när de själva fått välja en klassiker, men jag har aldrig arbetat med den i helklass. Det vill jag gärna göra någon gång.
Förvandlingen av Franz Kafka (1915)
Ännu en klassiker som jag skulle vilja testa i helklass. Kan tänka mig att den kan fungera fint, då de elever som läst den gillat den skarpt.
Min slutsats blir att jag vill läsa fler böcker i helklass. Jag tycker visserligen att det funkar ganska bra att välja ett tema eller en författare och låta eleverna välja bland några titlar, men jag vill nog ändå testa en klassiker gemensamt i Svenska 2 nästa år.
Photo by Thought Catalog on Unsplash