Unorthodox är berättelsen om Esther Shapiro som är nitton år gammal och flyr från ett misslyckat äktenskap till Berlin. Det handlar dock inte bara om ett äktenskap, utan om så mycket mer. Esther är uppvuxen i stadsdelen Williamsburg i New York, men hennes liv är verkligen inte ett som förknippas med ett typiskt liv i Brooklyn, vad det nu är. Klart är ändå att den judiska församling som Esther, kallad Esty, vuxit upp bland lever ett för oss andra väldigt annorlunda liv. Chassider är ultraortodoxa judar som lever som deras förfäder levde för flera hundra år sedan. Männen klär sig traditionellt i långa rockar och har de typiska hårlockar som många förknippar med ortodoxa judar. Viktigt är dock att komma ihåg att alla chassidiska (eller hasidiska) judar är ortodoxa, men att alla ortodoxa judar inte är chassider. Idag finns cirka 165 000 chassider i New York och ungefär en kvarts miljon totalt i USA.
Esty har vuxit upp utan föräldrar. Hennes mamma lämnade familjen och församlingen när Esty var liten och bor nu i Berlin med sin partner. Estys pappa finns kvar, men ägnar sig mer åt att dricka alkohol än något annat. Istället är det farmor som är viktigast i Estys liv och det är hon som tillsammans med sin dotter hittar en man till Esty. Att hon ska gifta sig är en självklarhet. Att det ska ske genom ett arrangerat äktenskap lika självklart. Att det ska vara så plågsamt att vara gift är däremot en överraskning. Direkt efter bröllopet rakas Estys hår av och hon tvingas täcka sig antingen med sjal, turban eller med en peruk. Kläderna ska också vara heltäckande och hennes frihet är minst sagt begränsad. Det äktenskapliga samlivet är plågsamt och när Esty och hennes man inte lyckas fullborda äktenskapet när det gått flera månader blir svärmor minst sagt besviken. Strunt samma om det gör ont. Det är en kvinnas plikt att bli gravid och föda barn. Egentligen är Estys man Yanky är inte på något sätt ond eller ens elak, men även han är fast i de förväntningar som finns på honom.
Det är nu Esty bestämmer sig för att fly. Hon tar sig till Berlin och tanken är först att söka upp sin mor, men istället möter hon en grupp unga som studerar på musikkonservatoriet och blir en del av deras gemenskap. Hon övernattar i byggnader, försöker smälta in och är som ett barn som just upptäckt världen. Någonstans hoppas hon att allt bara ska flyta på och att hon ska kunna skapa ett nytt liv utan att behöva ta konsekvenserna av sitt gamla, men riktigt så enkelt är det självklart inte. Känslan av Estys naiva syn på livet förstärks av skådespelaren Shira Haas oskyldiga gestaltning av henne. Med stora ögon och rakat huvud låter hon sin rollkaraktär upptäcka världen utanför det bekanta och hon imponerar verkligen. Även Amit Rahav, som spelar hennes make, gör ett fint porträtt av en ung man som inte riktigt vet hur han ska agera i en värld där hans uppfostran krockar med det som ses som normalt och därmed rätt.
Unorthodox är baserad på den självbiografiska boken med samma namn av Deborah Feldman. Boken har undertiteln ”The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots” och den sammanfattar vad serien handlar om. Att bryta med sitt förflutna, med sina rötter och istället försöka skapa något nytt. Att fly är någon slags lösning, men frågan är hur hållbar den är. Att fly en församling betyder i många fall att ge upp sitt gamla liv helt. Religion fascinerar mig och slutna religiösa samfund är spännande om än skrämmande. Jag missade Nina Solomins bok Ok, amen när den kom, men nu är jag sugen på att läsa för att lära mig mer. Förhoppningsvis får vi också veta mer om hur det går för Esty, då slutet på mini-serien öppnar upp för fler avsnitt.
Så intressant det låter! Jag undrar om boken finns på svenska. Nåväl, det kan jag ju kolla lätt. Glad påsk önskar jag dig (om man får säga så på långfredagen…)
Hittar den inte på svenska, men det skulle kunna hända att den översätts nu. Hittar däremot en fortsättning på engelska, vilket ger mig hopp om en fortsättning på serien.
Glad påsk till dig också!
Den är återutgiven på engelska, men den kommer nog inte översättas till Svenska. De som är intresserade av att läsa denna typen av biografier gör det vanligen så fort att de svenska förlagen inte hinner med att översätta, de måste ju vänta tills de ser att de är storsäljare på originalspråket . Bra exempel är Amy Liptrots biografi ”Utvägen” (The Outrun) , Hope Jahrenss biografi ”Träd, kärlek och andra växter” (Lab Girl) och Tara Westovers biografi ”Allt jag fått lära mig ” (Educated) , när de väl hade översatts så hade de intresserade redan läst de engelska originalen.
Intressant iakttagelse! Upplever ändå just gällande Allt jag fått lära mig att många runt mig läst den på svenska.
Åh, vill se denna! Tack för inlägget. Glad påsk!
Detsamma till dig!