Målet var att hinna titta på avslöjandet av de nominerade böckerna direkt på morgonen idag, men dagen har gått i ett på jobbet och jag landade i soffan först för en liten stund sedan. När jag klickade mig ut för att söka efter de nominerade insåg jag att jag lyckats med konststycket att förutse exakt noll (NOLL!) av de nominerade och jag har bara läst en av dem. Några fler är jag nyfiken på, medan jag faktiskt är lite konfunderad över vissa val och definitivt vissa bortval. Klart är att jag och juryn inte alls fastnat för samma titlar det senaste året. Så brukar det inte se ut.
De nominerade till Årets bok 2020 är:
Brevvännerna av Eli Åhman Owetz (Harper Collins)
En oväntad nominering som jag (kanske orättvist) avfärdat. Kan säkert funka att läsa en varm sommardag, så det får jag väl göra. Boken handlar om två personer som brevväxlar anonymt via en bokbuss och det låter faktiskt riktigt charmigt.
Där kräftorna sjunger av Delia Owens (Bokförlaget Forum)
Det här är en bok som jag tror skulle passa mig, men som jag ännu inte läst. Egentligen den typ av roman som på pappret är självskriven som nominerad. Boken handlar om Kya Clark, som kallas ”Träskflickan” av människorna i det lilla samhället där hon bor.
Bergens stjärnor av Jojo Moyes (Printz)
En nominering som jag borde ha förutsett, men jag valde bort den till förmån för Familjen Lambs hemlighet av Lisa Jewell utgiven av samma förlag. En nominerad från ett mindre förlag brukar vara allt, men i år har Polaris lyckats knipa två nomineringar och Harper Collins, som kanske inte kan räknas som litet, men har en ganska liten svensk utgivning, har hela tre nominerade. Jag brukar ju gilla Jojo Moyes, men har inte alls lockats av den här boken märkligt nog.
Jamåhonleva av Anders Roslund (Albert Bonniers förlag)
Jag har inte riktigt fastnat för Roslunds böcker ännu, men den här om kriminalkommissarie Ewert Grenoch infiltratören Piet Hoffmann får jag väl ge en chans.
Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates (Harper Collins)
Oväntad, men rolig nominering. Det var länge sedan jag läste något av Oates och jag har kikat på den här boken. Berättelsen om Violet Rue Kerrigan, vars två äldre bröder begår ett rasistiskt mord verkar både spännande och relevant.
I oxögat av Ida Andersen (Polaris)
En historisk roman som är en spännande nominering, men som inte lockar mig speciellt mycket. Säkert välskriven, men den här historieläraren har svårt att läsa historiska skildringar i form av skönlitteratur.
Ödesmark av Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)
Jag trodde inte att förra årets vinnare skulle nomineras i år igen, men tycker faktiskt att det är kul att jag hade fel. Det här är en av de nominerade som jag verkligen vill läsa.
Jägarinnan av Kate Quinn (Harper Collins)
Tredje nomineringen för Harper Collins och jag inser att jag läst väldigt få böcker ur deras utgivning det senaste året. Jägarinnan har jag sneglat på och berättelsen om tre karaktärer före, under och efter andra världskriget skulle kunna vara riktigt spännande.
Terapeuten av Helene Flood (Polaris)
Terapeuten är Helene Floods första bok för vuxna och säkerligen har hennes erfarenheter från psykologyrket påverkat innehållet. Boken handlar om Sara, en ung psykolog som driver en mottagning för unga ovanför garaget i anslutning till den ärvda villa som hon och hennes man håller på att renovera.
Nästa! av Nina Lykke (Wahlström & Widstrand)
Nina Lykke är en tidigare juryfavorit som blivit nominerad även för sin nya bok. Nästa! har undertiteln ”en läkarroman” och jag ser fram emot att läsa den.
Tistelhonung av Sara Paborn (Albert Bonniers förlag)
Sara Paborn finns med i min Boktolva i år och jag har planerat att läsa Tistelhonung som landade i brevlådan förra veckan.
Skuggjägaren av Camilla Grebe (Wahlström & Widstrand)
Det här är en nominerad som jag verkligen borde ha haft med även på min lista. Skuggjägaren är verkligen en riktigt bra spänningsroman som är väl värd sin nominering.
Vad tycker du om de nominerade titlarna? Har du några favoriter? Är det några nomineringar som överraskar dig? Saknar du några titlar på listan?
Tre böcker som jag var helt säker skulle nomineras och faktiskt saknar på listan är Resten av allt är vårt av Emma Hamberg (Piratförlaget), En förlorad man av Jane Harper (Bokförlaget Forum) och Herravälde av Elin Olofsson (Wahlström & Widstrand). Eftersom könsfördelningen är ännu mer ojämn än min var tycker jag gott att En halv värld bort av Mike Gayle (Norstedts) kunde fått vara med på listan. Visserligen är det Bonniers Bokklubbar som väljer ut de nominerade, men någon titel från konkurrenten Norstedts kunde de väl tagit med. Även annan mångfald än gällande kön saknas, vilket gör att jag saknar t.ex. Queenie av Candice Carty-Williams (Albert Bonniers Förlag) och Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata (Lind & co).
Jag började lyssna på Brevvännerna häromdagen. HERREGUD så bra. Svensk feelgood i bondgårdsmiljö, plus bokbuss och bibliotek. Den ena huvudpersonen är en 49-årig bondhustru som sålt korna och den andra en nyskild 50+ man som är kommunal tjänsteman. Det är lite You’ve got mail möter Grabben i graven bredvid. Älskar att det utspelar sig på den oglamourösa landsbygden och med lite äldre huvudpersoner. Och än har ingen ärvt ett fallfärdigt café av en avlägsen släkting! (Så tröttsamt inslag i feelgoodromaner.)
Kul! Då ska jag ge den en chans.
Jag läste Där kräftorna sjunger på engelska för några månader sedan, bara för att jag hittade den och jag alltid läser en engelskspråkig bok samtidigt med svenska. Och som jag älskade den! Helt underbar, jag blev verkligen Blown away!
Bergens stjärnor var bra, men inte såå bra att den förtjänar titeln som årets bok.
Mitt liv som råtta har jag på mitt nattduksbord, börjar så snart jag läst klart min förra.
I oxögat gillade jag, massor, älskar välskrivna historiska romaner
Övriga känner jag inte till! Ha en fin läsvecka
Läser Brevvännerna nu och den är småtrevlig, men inte wow. Mest sugen är jag nog på Där kräftorna sjunger då många verkar gillade den!