Svenska Akademien hann inte bli fulltalig innan sinologen Göran Malmqvist på stol nummer 5 avled i oktober 2019 95 år gammal. I maj lämnade också poeten Kristina Lugn jordelivet och därmed är även stol nummer 14 vakant. Det kan tyckas tidigt, men spekulationer kring ersättare har redan börjat och även jag har funderat lite. Traditionellt ges Svenska Akademien en sorgemånad innan de börjar diskutera tänkbara ersättare, men nu verkar invalet av ersättare för Malmqvist skjutits upp på grund av coronapandemin som gjort att de traditionella torsdagsmötena fått ske via mail.
Nu är det sommaruppehåll och verk av tänkbara Nobelpristagare ska läsas innan arbetet upptas igen formellt i september. Kanske funderar de även kring ersättare. Rimligt är i alla fall att namnen blir klara i tid för att väljas in formellt vid en årliga högtidssammankomsten i december. Förra året valdes hela fyra ledamöter in vid högtidssammankomsten den 20 december.
Så här tänker jag kring tänkbara efterträdare på stol 5 och stol 14:
På stol nummer 5 föregicks Göran Malmqvist av litteraturvetaren Henry Olsson som var specialiserad på svenskt 1800-tal och då speciellt Carl Jonas Love Almqvist, Carl Snoilsky och Gustav Fröding. Han var också väldigt intresserad av psykologisk analys. Olsson var medlem i Svenska Akademien 1952–1985. Dessförinnan satt Björn Hesselman på stol nummer 5 och hans var professor i nordiska språk specialiserad på bland annat Svealands dialekter och framväxten av det svenska riksspråket. Efterträdaren på stol nummer 5 skulle alltså dels kunna fylla den lucka som Malmqvist lämnat och vara sinolog eller på annat sätt kopplad till den asiatiska litteraturen, vara en litteraturvetare med klassiska preferenser eller en språkvetare. Sedan hade det ju varit trevligt med en hyfsat ung person, även om någon femtiotalist har slunkit med bland mina förslag.
Mina förslag till efterträdare utifrån dessa olika spår är:
Anna Gustafsson Chen (född 1965) som liksom Malmqvist är sinolog och dessutom översättare.
Fredrik Fällman (född 1970) är också sinolog och universitetslektor på Göteborgs Universitet.
Yukiko Duke (född 1966) översättare från japanska och dessutom journalist och redaktör.
Marie Anell (född 1961) översättare från arabiska och journalist med fokus på Mellanöstern.
Lars-Erik Edlund (född 1954) professor i nordiska språk vid Umeå Universitet.
Yvonne Leffler (född 1959) professor i litteraturvetenskap som specialiserat sig på bland annat kvinnliga, svenska författare under 1800-talet.
På stol nummer 14 som ersättare för Kristina Lugn önskar jag mig en poet eller en dramatiker. Före henne satt Lars Gyllensten, poet, författare, samhällsdebattör och läkare på samma stol. Dessförinnan var det Ragnar Josephson, professor i konsthistoria och chef för Kungliga dramatiska teatern. Poet, författare, konsthistoriker eller dramatiker alltså. Gärna en kombination.
Mina förslag till ersättare är:
Lina Ekdahl (född 1964) fantastisk och frispråkig poet från Göteborg.
Malte Persson (född 1976) poet och prosaist som är ett med litteraturhistorien.
Johannes Anyuru (född 1979) författare, poet och debattör.
Jonas Hassen Khemiri (född 1978) författare, dramatiker och debattör.
Ann Jäderlund (född 1955) författare, poet och dramatiker.
Anna Odell (född 1973) dramatiker, filmskapare, konstnär och debattör.
Intressanta förslag! Verkligen många namn som känns spännande och nytänkande, och samtidigt oerhört kunniga inom sina områden. Snacka om förnyelse i Svenska akademien. 🙂
Tack för ett initierat inlägg!
Några av förslagen är kanske lite väl spännande, men tråkiga är de inte.