Ikväll delas The Booker Prize ut och jag insåg igår att jag faktiskt missat att uppmärksamma årets korta lista som presenterades i mitten av september. Den långa listan kallad ”The Booker Dozen” innehåller lite oväntat 13 titlar som därefter kokas ner till sex titlar på den korta listan.
Jag tippade att den korta listan skulle innehålla böcker av Tsitsi Dangarembga, Hilary Mantel, Maaza Mengiste, Kiley Reid, Sophie Ward och C Pam Zhang vilket betyder att jag gissade rätt på 2 titlar:
The New Wilderness av Diane Cook (Oneworld Publications)
Diane Cook är amerikanska och bosatt i New York. En författare som är långt ifrån debutant, men helt okänd för mig. Det här är en bok om en mors kamp för att rädda sin dotter i en värld påverkad av miljöförstörelse. Modern Bea tar med sin femåring Agnes från staden där de bor till The Wilderness State som är ett litet, skyddat område där naturen finns kvar och där människor hittills varit utestängda. Tillsammans med 18 andra får de chansen att bosätta sig där som en del av en studie. Det låter som en spännande och aktuell bok.
This Mournable Body av Tsitsi Dangarembga (Faber & Faber)
Tsitsi Dangarembga föddes 1959 i Zimbabwe, som då hette Rhodesia. Hon tillbringade en del av sin barndom i Storbritannien då hennes föräldrar studerade där, men växte till större delen upp i sitt hemland. Hon debuterade 1985 med novellen ”The Letter” som faktiskt kom tvåa i en skrivartävling arrangerad av SIDA och därefter publicerades i en novellantologi. Hennes debutroman Nervous conditions (1988) översattes till svenska samma år och fick titeln Rotlös.
This Mournable Boy utspelar sig i Harare och vi får följa huvudpersonen Tambudzai som bor på ett slitet vandrarhem och hoppas på ett bättre liv. Det är samma huvudperson som i debutboken, vilket ger ett längre perspektiv. Boken har blurbats av en rad kända författare och let låter som att den kan passa mig.
Burnt Sugar av Avni Doshi (Hamish Hamilton, (Penguin Random House)
Avni Doshi är född och uppvuxen i USA, men bor nu i Dubai. Burnt Sugar är hennes debutbok där hon undersöker förhållandet mellan mor och dotter. Boken utspelar sig i Pune i västra Indien och huvudpersonen Tara flydde ett olyckligt och arrangerat äktenskap som ung. Nu blivit gammal och börjar bli virrig och glömsk, vilket gör att dottern Antara placerar henne på ett hem. Det är Antara som står i centrum och vi får följa henne dels som ung och försummad och som medelåldern och nygift. Det låter som en spännande bok som kan passa mig.
The Shadow King av Maaza Mengiste (Canongate Books)
The Shadow King står på min läslista och skulle dessutom ge mig ett nytt litteraturland att bocka av. Boken utspelar sig i Etiopien 1935 under en tid som är historiskt mycket intressant. Huvudpersonen Hirut har just blivit föräldralös och bo hos Kidane and Aster, vänner till hennes föräldrar och fungerar som deras hushållerska. Boken utspelar sig under Mussolinis attack mot Etiopien och fokuserar på kvinnornas kamp. Jag vill verkligen läsa.
Shuggie Bain av Douglas Stuart (Picador, Pan Macmillan)
Shuggie Bain utspelar sig i början av 80-talet i Glasgow där vi får följa Agnes Bain och hennes son Shuggie. En socialrealistisk berättelse om Thatchers Storbritannien där fattigdomen sprider sig och droger blir en flykt för många. Kanske lite väl mycket eländes elände för en synnerligen mörk och regnig november ett minst sagt eländigt år, men kanske läser jag senare.
Real Life av Brandon Taylor (Originals, Daunt Books Publishing)
Real life utspelar sig i den amerikanska mellanvästern och handlar om Wallace som studerar sitt fjärde år på universitetet. Han är född i Alabama, är svart och queer och verkar inte riktigt våga komma nära någon trots att han tillhör en grupp brokiga och ganska nära vänner. Det här är Brandon Taylors debut och den beskrivs som en mycket välskriven coming-of-age-skildring.
Så vem vinner? Det får vi veta senare idag, men jag håller en extra tumme för Maaza Mengiste.