Februari är en kort månad, men jag hoppas ändå på en del läsning inte minst under sportlovsveckan. Det släpps ett gäng nya böcker som jag ser fram emot att läsa. Djur, Lise Trembley, Rámus förlag, 1 februari Morgonstjärnan, Karl Ove Knausgård, Norstedts, 1 februari Snöängeln, Anki Edvinson, Norstedts, 1 februari Hundparken, Sofi Oksanen, Albert Bonniers…
Månad: januari 2021
Fem böcker om Förintelsen
I onsdags var det Förintelsens minnesdag och därför bjuder jag idag på en lista med böcker som handlar om det fruktansvärda vi aldrig får glömma. Extra viktigt i en tid där åsikter luftas som borde stannat på 30-talet, där högerextremism normaliseras och demokratier försvagas. Jag läste högt för mina elever ur Hédi Frieds Frågor jag…
Genom märg och ben
Genom märg och ben är Jacqueline Woodsons första bok översatt till svenska, som i första hand vänder sig till vuxna läsare. Egentligen är det dock en bok som passar för alla åldrar, då livets olika stadier är centrala i berättelsen om en familj. Just den kväll när boken utspelar sig är sextonåriga Melody den som…
Dalenglitter: en roman om hårt arbete
Wanda Bendjellouls debutroman Dalenglitter: en roman om hårt arbete är riktigt bra läsning. Främst den första delen av två i berättelsen om en ung kvinna med rötterna i Polen som bor i Enskededalen och arbetar på en snabbmatsrestaurang. Hennes dröm är att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna ta körkort, men det går långsamt….
Veckans kulturfråga v.4 2021
Journalisten och författaren Carina Bergfeldt har fått en egen talk-show på svt och efter att ha sett de två första avsnitten tycker jag att hon sköter sig väldigt bra som programledare. Veckans kulturfråga handlar just om de personer som leder tv-program. Det kan vara en talk-show eller något helt annat program. Vilken programledare på tv…
När jag tänker på Lars Norén
Idag nåddes vi av nyheten att Lars Norén avlidit i sviterna av Covid-19. Detta fruktansvärda virus som redan tagit så många ifrån oss. Lars Norén var närmast ett fenomen. En dramatiker som med sina inte sällan svarta familjedramer blev synonym med riktigt trassliga familjer. På senare tid är det andra platser i samhället som stått…
Den sista migrationen
Det är möjligt att jag läst en av årets bästa böcker redan i januari, dessutom med årets snyggaste omslag. Den sista migrationen av Charlotte McConaghy är en roman som inte liknar något annat jag läst. Det är en dystopi vilket betyder att det finns ett rejält mörker, men det är också berättelsen om en kvinna…
It’s a sin — en riktigt bra miniserie
Efter fem avsnitt i serien It’s a sin känner jag mig ganska tom. Berättelsen om de fem vännerna som delar en lägenhet i London under andra delen av 1980-talet berörde mig djupt och jag har lite svårt att hitta orden för att beskriva den. Klart är att det är en både bra och viktig berättelse…
Skönheten av Gabriela Mistral
Serien med böcker av kvinnliga nobelpristagare i litteratur som gavs ut 2018 är verkligen både vacker och bra. Skönheten av Gabriela Mistral har stått i hyllan sedan den släpptes, men nu fick jag äntligen tummen ur att läsa den. Boken har undertiteln ”Dikter i tolkning av Hjalmar Gullberg” och eftersom jag inte läst dikterna i…
Fem böcker om lärare
För länge sedan, närmare bestämt 2011, skrev jag under en period topp-fem-listor av olika slag. Nu vet jag inte om det blir något regelbundet återkommande, men jag blev sugen på att lista lite utifrån olika teman. Idag handlar det om fem böcker om lärare. Inte nödvändigtvis de bästa, men fem böcker jag minns. Historieläraren av…