Mer statistik och den här gången om de författare som skrivit böckerna jag läst under året. Som vanligt är många fler av de böcker jag läst skrivna av kvinnor än män. Det brukar bli ungefär såhär.
I jämförelse med tidigare år har jag faktiskt läst lite fler böcker skrivna av män.
Just kön är egentligen ingenting jag tänker på när jag väljer böcker, men jag tycker att det är spännande att föra statistik. När det gäller författares geografiska ursprung gör jag mer medvetna val. Målet är alltid att sprida min läsning geografiskt och då handlar det inte främst om var berättelsen utspelar sig, utan varifrån författaren kommer. När det gäller svenska författare som är födda i andra länder räknar jag dem som svenska om det inte är så att deras hemland har stor betydelse för bokens innehåll. Därför har jag till exempel räknat Betlehem Isaak som en författare från Eritrea. Målet 2020 var, likt de senaste åren, att läsa texter av författare från 26 olika länder. Det klarade jag i år, då jag läste texter av författare från 28 länder. Så här ser fördelningen ut:
Övriga innehåller böcker från de länder som jag bara läst en bok ifrån. Det är Cypern, Danmark, Eritrea, Iran, Island, Italien, Jamaica, Japan, Kina, Marocko, Nigeria, Polen, Rumänien, Singapore, Sydafrika, Syrien och Ungern. Det är tydligt att jag nästa år behöver återuppliva min gamla utmaning att läsa minst två böcker från fler länder så att de kan få synas i statistiken.
Jämfört med förra året så har de svenska böckerna exakt lika stor del av kakan med 52% följt av Storbritannien som även förra året låg på 15%, USA har tappat en procentenhet men behåller tredjeplatsen, även Frankrike har tappat men behåller sin fjärdeplats och följs då som nu av Norge. Däremot har jag inte läst någon bok alls från Australien i år och det är lite märkligt. Att jag inte läst något från Sydamerika är lite mer som det brukar vara, men jag har faktiskt läst delar av Mariana Enriquezs obehagliga, men välskrivna novellsamling Det vi förlorade i elden.
Den som räknar ordentligt märker att det inte finns böcker från 28 länder i diagrammet. Det är alldeles riktigt. Jag räknar nämligen även kortare texter när jag summerar länder, men de får inte vara med i statistiken där endast böcker får plats. Förutom böcker har jag läst noveller från Moçambique, Argentina och Turkiet. Däremot får de vara med när jag summerar världsdelarna. Så här ser fördelningen ut.
Jämfört med de senaste åren ser det ut så här:
Europa, Nordamerika och Asien ligger på ungefär samma nivå, medan Afrika fått ett (minimalt, men ändå) uppsving i år. Oceanien är för första gången inte representerat alls. Som vanligt önskar jag mig ett bättre geografisk spridning nästa år. Det är en ständig målsättning att bredda mig rent geografiskt.
Inspirerad av Hanna var jag också tvungen att göra ett diagram där jag delar på Sverige och resten av Europa. Då blev resultatet så här:
Jag gillade ditt diagram över länder så pass att jag blev tvunget att göra ett eget. Jag hade bara testat att göra ett med alla länder representerade med det blev så onödigt i förhållande till texten men när jag klumpade ihop de där en-boks-länderna är det nästan smärtsamt så tydligt den lilla trion Sverige, Storbritannien och USA utkristalliserar sig. Även om det såklart syns i punktform också…
Kul! Det blir väldigt tydligt med diagram! Egentligen är det ju inte alls konstigt med trion i topp med tanke på hur utgivningen ser ut.
Nej precis, du måste verkligen vara aktiv i dina val för att läsa utöver de tre,