I onsdags var det Förintelsens minnesdag och därför bjuder jag idag på en lista med böcker som handlar om det fruktansvärda vi aldrig får glömma. Extra viktigt i en tid där åsikter luftas som borde stannat på 30-talet, där högerextremism normaliseras och demokratier försvagas. Jag läste högt för mina elever ur Hédi Frieds Frågor jag fått om förintelsen, men har valt fem andra böcker i veckans lista.
Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson börjar i nutid när den nu gamla Miriam blir uppvaktad på sin födelsedag av sin familj. Hon avslöjar då att hon inte alls heter Miriam och läsaren förflyttas till tiden för andra världskriget och får ta del av hennes öde. Hemligheten hon burit på i så många år måste äntligen avslöjas.
Natten av Elie Wisel är den senaste boken om Förintelsen jag läst och en av de bästa. Det är en självbiografisk bok om hur Elie och hans familj först först till ett ghetto och därefter till Auschwitz. Välskriven och riktigt berörande.
Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson var det länge sedan jag läste, men jag minns hur berörd jag blev av de paralleller Olsson drog mellan 30-tal och 90-tal. Det är också en bok om en kärlek som inte accepterades och som blev en stor hemlighet. Olsson problematiserar på ett mycket bra sätt det som hände under andra världskriget.
Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting är en fantastisk bok som vänder sig till de yngre läsarna, men fungerar lika bra för vuxna. Vi får träffa flera personer som var unga när de fördes till ghetton och senare till nazisternas läger. De kom från olika delar av Europa, men hamnade alla i Sverige efter kriget.
Mannen utan öde av Imre Kertész är nobelpristagarens berättelse om hur han som pojke placerades i ett av nazisternas förintelseläger. En stark skildring av en vidrig vardag, som trots allt blir just vardag.
Vilka böcker om Förintelsen har du med på din lista?
Mannen utan öde har jag oläst i hyllan. Den ser jag fram emot att plocka upp framöver.
Det var länge sedan jag läste, men jag minns den som väldigt bra.