Fler bokpriser och fler listor. Den här gången är det International Booker Prize som avslöjat sin långa lista och som vanligt när det gäller långa listor så finns det många olika sorters titlar att botanisera bland. Följande titlar är nominerade: I Live in the Slums av Can Xue (Kina) översatt från kinesiska av Karen Gernant & Chen Zeping, Yale University…
Månad: mars 2021
Veckans kulturfråga v.13 2021
Snart påskledighet och frågan handlar mer om traditioner än om kultur. Fast när jag tänker efter så är kanske traditioner trots allt en del av kulturen. Veckan kulturfråga lyder så här: Hur firar du påsk? Jag ser fram emot en lugn påsk med mycket läsning och lite fix i trädgården. Planen är också att…
Dagboken jag aldrig skrev
Dagboken jag aldrig skrev av Jessika Devert inleds med ett besök på Mr Cake vid Stenpiren i Göteborg. Huvudpersonen, en läkare som snart fyller femtio, får en dagbok av sin dotter. En dagbok hon lovar att skriva i under ett år, men som istället blir ett ständigt dåligt samvete. Vardagen är för tråkig för att…
Biggie: I got a story to tell
Sonen lyssnar mycket på hiphop och självklart vill jag lära mig mer om en musikgenre som aldrig varit min. Tillsammans såg vi därför filmen Biggie: I got a story to tell, en dokumentärfilm om artisten The Notorious B.I.G eller Christopher Wallace som han hette. När han debuterade 1994 lyssnade jag främst på indie, men nu…
Stöld — en viktig och lärorik historia
Stöld är Ann-Helén Laestadius första bok för vuxna, men i den första delen är huvudpersonen trots detta ett barn. Elsa är nio år, bor i en by i närheten av Jokkmokk och hennes familj är renskötare. Livet förändras helt för henne när hon blir vittne till hur en man dödar hennes favoritren. Allt hon har…
Fem bra svenska deckare
Snart påsk och därmed tid för påskekrim. I dagens topp fem fokuserar jag på svenska deckare, eller spänningsromaner som kanske är ett bättre namn. Ödesmark av Stina Jackson är den svåra tvåan som till och med är bättre än succédebuten. Jacksons böcker är mer romaner än deckare, men jag tycker mycket om såväl miljö som…
Midnattsbiblioteket
Matt Haig har blivit en favoritförfattare efter att jag läst tre riktigt bra böcker av honom. Midnattsbiblioteket är hans senaste skönlitterära bok och den utspelar sig som titeln antyder i ett bibliotek. Ett mycket ovanligt sådant. Den som hamnar där är Nora Seed, en ung kvinna som är ganska missnöjd med sitt liv. Vi träffar…
En fantastisk utställning av Stina Wollter
Det hjälper om man känner bibliotekarien, då går det att få se Stina Wollters utställning ” En slags rörelse” på Mölnlycke Kulturhus. Efter ett år av kulturell torka var jag orimligt peppad över att både få se konst och träffa några Bokbubblare en helt vanlig, regnig onsdag. Utställningen hänger kvar till den tionde april och…
Veckans kulturfråga v.12 2021
Jag promenerade igår och såg både vintergäck och snödroppar. På trappan börjar min lilla minisälg i kruka få tassar och den får stå där tills den blommar över för att sedan planteras på lämplig plats i trädgården. Jag går också och spanar efter alla krokus som jag grävde ner i höstas. Förhoppningsvis blommar de snart….
Brinn mig en sol är en fullträff
I sin nya bok Brinn mig en sol tar oss Christoffer Carlsson återigen med till Halland och trakterna kring Halmstad. Egentligen var det här en bok jag hade tänkt att spara till ett perfekt tillfälle för att inte riskera att min trötta hjärna skulle förstöra läsningen, men det visade sig att det perfekta tillfället var…