Eldslandet av Pascal Engman

Eldslandet är den första bok jag läser av Pascal Engman och med det kan jag också bocka av min första författare i årets Boktolva. Engman är en författare jag tänkt läsa något av länge och jag är glad att jag äntligen gjort det. Eldslandet är hans andra bok, men den första i serien om polisen Vanessa Frank. En huvudperson som jag inledningsvis stör mig rätt mycket på, men som jag ganska snart lär mig att tycka om. Hon är kanske lite för mycket av en Salander för min smak, men blir redan i denna den första boken något mer tredimensionell. Frank är ganska nyskild och för tillfälligt avstängd från sin tjänst efter att ha kört rattfull.

Det är ett äventyr i högt tempo som Pascal Engman bjuder oss läsare på. Trådarna är också många, men det blir inte rörigt då allt hänger ihop på ett snyggt sätt. Vi har ett rån mot en exklusiv klockaffär, försvunna gatubarn, ett kriminellt gäng som tjänar pengar på minst sagt tveksamma saker, en illegal transplantationsklinik i Chile och en enklav kallad Colonia Rheins, som grundades av nazister efter andra världskriget. Jag som inte gillar actionthrillers egentligen, dras med i den intensiva och konstant spännande berättelsen. Det är våldsamt så att det räcker och blir över, men ändå välskrivet och bra.

Pascal Engmans pappa var en av de chilenska flyktingar som kom till Sverige efter militärkuppen 1973 och Engman säger i en intervju att han ser Chile som sitt andra hemland. Inte konstigt då kanske att det är just till Chile som svenska, utsatta barn förs. Dessutom har en av huvudpersonerna Nicolas Paredes rötter i samma land. Paredes är för övrig en märklig, men också intressant karaktär. Han är någon slags gangster, men med en bakgrund inom det militära. Kanske dyker även han upp i fler böcker. Det vore i så fall trevligt.

Det här blir definitivt inte den sista boken jag läser av Pascal Engman, för självklart måste jag ju veta hur det går för Vanessa Frank och lära känna henne bättre. Två böcker till finns än så länge i serien, Råttkungen om incels och våld mot kvinnor (2019) och Änkorna (2020) om eskortflickor och islamistiska fundamentalister. Jag gillar hur Pascal Engman införlivar aktuella samhällsproblem i sina böcker. Fjärde boken väntas i höst och kanske har den påverkats av pandemin?!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen